monitorulcj.ro Menu
Actualitate

100 de ani de la nașterea lui Ion Rațiu

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la nașterea lui Ion Rațiu.

Centrul Rațiu pentru Democrație oganizează în perioada 2-4 iunie la Cluj și la Turda "Rațiu Friends & Family Weekend", eveniment anual dedicat discuțiilor și viziunii comune asupra democrației, ce marchează în acest an 100 de ani de nașterea lui Ion Rațiu.

Prelegerea inaugurală, "Moscova sfidează lumea", susținută de prof. Michael Clarke, expert în cadrul Comitetului Național Mixt privind Strategia de Securitate a guvernului Majestății Sale și fost director general al Royal United Services Institute (RUSI), are loc vineri, 2 iunie, ora 10.30 în Aula Magna a Universității Babeș - Bolyai.


Cuvântul introductiv îi aparține ES Paul Brummel, Ambasadorul Marii Britanii în România, discuția fiind moderată de ES Richard Ralph, fost Ambasador al Marii Britanii în România.

Decernarea Premiului Ion Rațiu pentru Jurnalism are loc vineri, 2 iunie, ora 15.00 la Muzeul de Artă Cluj Napoca. Laureatul acestei ediții este jurnalistul Ovidiu Vanghele, nominalizat pentru seria de anchete Toți oamenii generalului, despre averea fostului vicepremier Gabriel Oprea, dar și pentru seria de anchete "Harta morții – o radiografie la detaliu a dezastrului din asistența socială românească", despre cei aproape de 5.000 de oameni cu boli mintale care au murit într-un interval de circa cinci ani de zile în centre instituționalizate de ocrotire sau recuperare.


Expoziția “Ion Rațiu, un destin pentru România”  este vernisată în data de 2 iunie, ora 16.30 la Muzeul de Artă Cluj. Curatoriată de Diana Racu cu susținerea lui Indrei Rațiu, expoziția include fotografii din Arhiva Rațiu din Londra & Turda.

Concertul Centenar - recital Alexandru Tomescu & Angela Drăghicescu- are loc vineri, 2 iunie, ora 19.00 la Teatrul Municipal Aurel Manea din Turda. Evenimentul este organizat în sprijinul Centrului de Muzică și Artă “George Enescu” din Mihăileni.


Sâmbătă, 3 iunie, ora 10.00 are loc în Aula Magna a Universității Babeș - Bolyai  masa rotundă Ascensiunea Populismului în Europa de Est. Invitații CRD sunt trei din laureații Premiului Ion Rațiu pentru Democrație, decernat anual la Washington: Eleonora Cercavschi (Moldova), activist pentru educația în limba maternă; Oleg Kozlovsky (Rusia), activist pentru drepturile omului, declarat în 2008 de Amnesty International “prizonier al conștinței”  și Mustafa Nayyem (Ucraina), jurnalist, una dintre cele mai importante voci ale Maidanului.

Primul volum al Notelor Zilnice, jurnalul lui Ion Rațiu este lansat la ora 13.45 la Librăria Book Corner, strada Eroilor, nr. 15.


Premiul Elisabeth Pilkington Rațiu penrtru Sănătate Mintală, lansat în 2017 pentru a recunoaște specialiști inovatori în domeniul sănătății mintale din România în ceea ce privește cercetarea, educația, serviciile și politicile publice, este decernat la ora 14.30 la Muzeul de Artă Cluj Napoca. Prof. Mircea Miclea, primul laureat al premiului, a fost nominalizat pentru contribuția sa la dezvoltarea și promovarea intensivă a cercetării în domeniul Psihologiei, susținând avansarea cunoașterii precum și formarea tinerilor cercetători și specialiști.

Duminică, 4 iunie, ora 10.00 Nicolae Rațiu prezintă în Sala de Consiliu a Primăriei Turda, Arhiva Digitală Ion Rațiu. Arhiva Rațiu este o colecție de peste un milion de documente și fotografii care au fost catalogate, scanate, digitizate și încărcate pe o platformă online care acum devine accesibilă publicului larg.


Începând cu ora 15.00 are loc la Muzeul de Istorie Turda deschiderea Sălii Rațiu.

Ion Rațiu s-a născut în 6 iunie 1917 la Turda şi a murit în 17 ianuarie 2000. A fost şcolit la Turda şi la Cluj, unde a şi obţinut o diplomă de drept la Universitatea Babeş – Bolyai.

Ion Rațiu (1917-2017) a revenit în România în 1990, după 50 de ani în exil, pentru a candida la alegerile prezidențiale. Definiția pe care a dat-o democrației este încă citată adesea atât de către cetățeni, cât și de politicieni : “Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge pentru dreptul tău de a nu fi de acord cu mine”. Chiar și în ziua de azi, mulți români își amintesc de el cu simpatie, numindu-l „cel mai bun președinte pe care România nu l-a avut“.

Etichete: comemorare ion ratiu