Actualitate

Cel mai frumos "muzeu de autostradă": Gilău-Nădășelu e aproape gata, dar nu va putea fi folosit. Licitația pentru podul de legătură, în aer - VIDEO

"Ciotul" de 8,7 km de autostradă dintre Gilău și Nădășelu, la vest de Cluj-Napoca, se apropie rapid de finalizare, arată o nouă filmare din dronă publicată de Asociația Pro Infrastructura (API). Tronsonul va rămâne, însă, doar un "muzeu de autostradă" după terminarea lucrărilor.

Asta pentru că tronsonul nu va putea fi folosit de șoferi din cauză că nu este conectată de restul autostrăzii A3 printr-un pod peste Someș la Gilău. "Acest tronson de autostradă este o exponată excelentă a incompetenței autorităților, ce nu au fost capabile să finalizeze o licitație și să semneze un contract de execuție a unui pod/viaduct, deși au avut 4 (patru!) ani la dispoziție", susține API.

"Vă prezentăm cel mai frumos muzeu de autostradă din România, o porțiune de 8,7 km din Autostrada A3 între Gilău și Nădășelu, în apropiere de Cluj-Napoca! De ce îi spunem muzeu? Pentru că această bucată de autostradă va fi finalizată, cel mai probabil, în luna septembrie a acestui an, însă NU va putea fi folosită de șoferi pentru că nu este conectată de restul autostrăzii A3 printr-un pod/viaduct în nodul Gilău", scrie Asociația Pro Infrastructura pe contul de Facebook.


"Acest tronson de autostradă este o exponată excelentă a incompetenței autorităților, ce nu au fost capabile să finalizeze o licitație și să semneze un contract de execuție a unui pod/viaduct, deși au avut 4 (patru!) ani la dispoziție, din vara anului 2013 de când a fost reziliat contractul cu Bechtel", susține API.

Podul lipsă peste Someș în zona Gilău este de fapt un viaduct deja parțial construit încă din vremea contractului cu Bechtel. Pentru finalizarea sa, Compania de Autostrăzi lansase în 2015 o licitație care în cele din urmă a fost anulată. Fosta conducere CNADNR acuză documentația slabă scoasă la licitație și a avut nevoie de aproape 10 luni pentru refacerea caietului de sarcini, potrivit HotNews.


Licitația a fost, în cele din urmă, lansată abia în octombrie 2016, iar ofertele au fost depuse, într-un final, în 9 februarie 2017. Conform caietului de sarcini, după semnarea contractului termenul pentru finalizarea lucrărilor este de 10 luni.

Nici până azi, la aproape patru luni de la depunerea ofertelor, nu a fost pronunțată o decizie în urma evaluării ofertelor. Deși vorbim de un proiect de o maximă importanță, Compania de Autostrăzi nu a desfășurat în ritm accelerat licitația.


Micul "ciot" de lângă Cluj – Napoca

Deși vorbim de un tronson scurt de autostradă, acesta este unul destul de important pentru că vine în continuarea Autostrăzii A3 Câmpia Turzii - Gilău de la intersecția cu DN1, ocolește municipiul Cluj-Napoca prin partea de vest și se oprește aproape de localitatea Nădășelu într-o intersecție cu un alt drum național, DN1F spre Zalău și Satu Mare. Practic, A3 Gilău - Nădășelu va funcționa ca o centură în partea vestică a municipiului Cluj-Napoca.


Lungime: 8,7 km
Cost: 59 milioane euro (de la bugetul de stat)
Constructor: UMB-Tehnostrade
Termen contractual de finalizare: aprilie 2016

abonare newsletter