monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Concert Loredana, Film Food și seri de muzică la Casa TIFF

Dinamic și surprinzător, programul Festivalului Internațional de Film Transilvania include, în fiecare an, experiențe artistice diverse, concerte și petreceri. Ediția din 2-11 iunie se anunță de-a dreptul savuroasă: secțiunea Film Food aduce la TIFF trei dintre cele mai noi filme despre arta gastronomică.

Concert Loredana, Film Food și seri de muzică la Casa TIFF

Experiențele culinare cinematice vor fi însoțite de cei mai populari chefi din România: Cătălin Scărlătescu, Florin Dumitrescu și Sorin Bontea.

În Soul - Ingredientul sufletului(r. Angel Parra, Jose Antonio Blanco), chef EnekoAtxa și maestrulsushi-ului,Jiro Ono,fac o paralelă interesantă între gastronomia spaniolă și cea japoneză. Proiecția din 5 iunie va fi urmată de o cină pregătită de chef Sorin Bontea. Pe 6 iunie, chef Cătălin Scărlătescu va găti cina de după Savoarea Turciei(r.Luis Gonzalez), filmul despre faimoșii chefi Roca, pornițipe urmele secretelor bucătăriei turcești.Pe 7 iunie, înainte de a gusta deliciile marca chef Florin Dumitrescu, publicul va urmări Totul despre grătarul argentinian (r. Mariano Cohn, Gaston Duprat), o călătorie în țara în care grătarule deopotrivă mâncare și ritual. În fiecare dintre cele trei zile, proiecțiile vor avea loc la Cercul Militar, de la 18.30, iar cele trei cine, la restaurantul Bricks, de la 20.15.


Un moment aparte va fi TIFF Official Party în FormSpace, pe 9 iunie, de la ora 23:00. Loredana va concerta la Cluj într-un tribut adus regretatului compozitor Adrian Enescu, la mai puțin de un an de la dispariția sa. Bună seara, iubito, O inimă de 16 ani sau Un buchet de trandafirisunt câteva dintre melodiile care i-au adus succesul, toate fiind semnate de Adrian Enescu. Acesta i-a remarcat vocea pe când avea doar 16 ani, compunându-i în 1987 primul album, Bună seara, iubito, unul de referință în muzica pop autohtonă, vândut în peste 1,5 milioane de exemplare. A urmatalbumul Un buchet de trandafiri (1989), iar împreună au colaborat la Diva Inamorata (2001).

Adrian Enescu și-a dedicat mai bine de 40 de ani muzicii, iar de numele său se leagă peste 65 de filme. În 2013, TIFF i-a oferit Premiul întreaga carieră, iar în 2017, muzica lui se întoarce la Cluj în interpretarea celei care îi datorează cel mai răsunător debut de pe scena muzicii românești. În cadrul petrecerii oficiale TIFF, după concert, publicul va putea socializa și petrece cu invitați ai festivalului.


Printre evenimentele muzicale de neratat se află și concertul susținut de ThierryEscaich vineri, 9 iunie, la ora 21.30, la orga Bisericii Romano-Catolice ,,Sfânta Treime’’. Unul dintre cei mai importanți muzicieni francezi ai generației sale și desemnat de patru ori Cel mai bun compozitor al anului în cadrul competiției  Victoires de la Musique, el va improviza live la orga bisericii, însoțind muzical proiecția capodoperei lui Fritz Lang, Moartea obosită/DerMüde Tod.

Un eveniment spumos la TIFFse anunță proiecția Regii manelelor/ The New GipsyKings, urmată de un concert Kana Jambe,miercuri, 7 iunie, de la 19.00, la Casa de Cultură a Studenților. Filmul descrie ascensiunea spectaculoasă a manelelor și istoria incredibilă a starurilor din industrie. Povestea trupei incluse în filmul regizat de Liviu Tipuriță pentru BBC a început odată cu lansarea piesei cu același nume, cântată de Bogdan Artistu, care a depășit 32 de milioane de vizualizări pe YouTube. Kana Jambe propune un concert energic, cu ritmuri reprezentative pentru unul dintre cele mai dezbătute fenomene sociale din România post-decembristă.Invitați speciali vor fi regizorul Liviu Tipuriță și doi dintre protagoniștii filmului, impresarii Dan Bursuc și Puiu Gheorghiu.


Tot despre o ascensiune fulminantă vorbește și Politica, manual de întrebuințare / Politica, Manual de Instrucciones. Documentarul regizat de Fernando León de Aranoa, unul dintre cei mai premiați regizori spanioli, oferă imagini din culisele evoluției PODEMOS, un partid proaspăt înființat, care a reușit în foarte scurt timp să devină a treia putere în Parlament. Proiecția va fi urmată de o dezbatere intitulată ,,Film și politică’’, la care vor fi invitați politicieni autohtoni și formatori de opinie.

Etichete: loredana tiff