Actualitate

Probleme cu finalizarea lucrărilor şi în Piaţa Unirii. Ce ţine în loc şantierul

Luna trecută, primarul Emil Boc declara că lucrările pe latura de vest a Pieţei Unirii vor fi finalizate în jurul datei de 20 mai. Ca şi în cazul Podului Traian, nici această promisiune nu va fi respectată.

Anul trecut în luna iulie, primarul Emil Boc anunţa că până la sfârşitul lui 2016 toate laturile Pieţei Unirii vor fi modernizate. La câteva zile distanţă, declara că de fapt termenul de încheiere a lucrărilor este anul viitor.

În ceea ce priveşte latura de vest, în luna martie 2017, primarul Emil Boc declara că “sub rezerva că nu apar alte complicaţii, 1 iunie ar trebui să ne găsească cu podul reparat (n.red. Podul Traian), făcut, la fel cum Zilele Clujului ar trebui să ne găsească cu Piaţa Unirii nouă şi să fie mulţumiţi clujenii de cum va arăta noul spaţiu de promenadă”.


Piaţa Unirii, inaugurată doar parţial

La nicio lună distanţă, acelaşi Boc spune că, de fapt, o porţiune din Piaţa Unirii nu va fi finalizată.

“În zona centrală se lucrează intens, această firmă care este acolo şi-a respectat până acuma angajamentul, ne-a dat toate garanţiile că 20 mai, Zilele Clujului, ne va găsi cu piaţa finalizată. Ieri s-a dat şi un aviz şi în Comisia de Monumente de la nivel naţional pentru partea de sit arheologic din partea Catedralei, din faţa Catedralei. Probabil acea porţiune nu se va finaliza în integralitate până în 20 mai, dar şi ea are deja o soluţie oferită de Comisia Naţională de Monumente. Timp de o lună, acolo lucrările au fost blocate. Este o soluţie care va marca cu pavaj special zona respectivă unde a fost acea descoperire arheologică, există şanse să fie gata şi ea, numai ea a fost defazată, determinată de descoperirea arheologică. În rest, lucrarea din Piaţa Unirii va fi gata. Lucrările din Piaţa Unirii arată superb, o zonă civilizată, europeană cu care ne vom putea mândri în continuare. Va fi o zonă modernă, cu terase, spaţii de agrement, spaţiu verde, piatră de granit, iluminat ultramodern”, a spus Boc la o emisiune radio.


Proiect ţinut la sertar 9 ani

După ce timp de nouă ani, proiectul de modernizare a Pieţei Unirii a stat la sertar, anul trecut Primăria l-a readus în atenţie. În 2007 planul Planwerk de reabilitare a acestei zone a fost aprobat, dar de atunci s-a reuşit doar modernizarea insulei din Piaţa Unirii, restul rămânând la fel. Etapa a doua de modernizare a Pieţei Unirii a început anul trecut cu latura sudică, lucrări care au fost încheiate.

Latura de vest va fi pietonală, standul de taxi va fi mutat pe latura opusă, accesul în parcare va fi reamenajat, iluminatul public va fi modernizat şi vor fi plantaţi arbori. Etapa a doua înseamnă următoarele: pe latura de vest va fi reconfigurat trotuarul, pe latura de est se va extinde trotuarul existent, se va face un stand de taxi şi se vor reduce parcările în diagonală care sunt adiacente pieţei. Pe latura de vest, zona teraselor va fi mai îndepărtată şi se eliberează astfel o parte din trotuar. O altă componentă importantă este cea a vegetaţiei care va ocupa toate fronturile, suprafaţa centrală fiind destinată activităţilor culturale.


În legătură cu traficul, în prelungirea străzii Memorandumului se va reconfigura şi se va face o bandă dedicată pentru transportul în comun şi pistă de biciclete şi pe direcţia Mărăşti, Mănăştur. Parcarea din spatele bisericii nu face parte din această etapă, dar vor fi reconfigurate intrările.

Latura de vest se închide pentru traficul auto. Accesul pe latura de vest se va face controlat, cu stâlpişori şi doar în ore permise pentru aprovizionare. Pe latura de est, trotuarul va fi extins, va apărea o pistă de biciclete, un aliniament de arbori.


Primăria a "uitat" istoria din inima Clujului

Primăria Cluj-Napoca a demarat lucrările de modernizare a Pieţei Unirii - latura Vest, pe 19 februarie 2017, fără supravegherea arheologilor, deşi cooptarea acestora pe şantier era stipulată într-un aviz emis încă din 2015 de Direcţia Pentru Cultură şi Patrimoniu Cluj, la recomandarea Comisiei Monumentelor Istorice. Deteriorarea unor vestigii istorice de secol XVIII a fost stopată în fază incipientă doar de intervenţia din proprie iniţiativă a specialiştilor la faţa locului.

Şanţul săpat cu utilajele mecanice de muncitori pentru alinierea unor cabluri de utilităţi a afectat platforma de secol XVIII a intrării în incinta aferentă bisericii Sfântul Mihail. Este vorba de partea superioară a fundaţiei celebrei porţi baroc cu statui ornamentale, a cărei reproducere (statuile fiind cele originale) este aşezată astăzi în faţa bisericii Sfinţii Petru şi Pavel din Mărăşti. A fost afectată şi o parte din zidul incintei adiacente bisericii Sfântul Mihail, dar din fericire zidurile romane, existente din abundenţă în zonă, nu au fost atinse, fiind situate mult mai jos.

Ultimele Stiri
abonare newsletter