Actualitate

Autobuzele electrice. Clujul aşteaptă de 4 ani după promisiunile lui Boc

În 2013, primarul Clujului, Emil Boc, se lăuda că va introduce, în premieră pentru România, autobuze electrice pentru promovarea unui transport public ecologic şi nepoluant.

La o distanţă de 4 ani, Boc promite că luna aceasta se va încheia contractul pentru achiziţionarea a 30 de autobuze electrice, neprecizând însă şi termenul de livrare al acestora.

“În ceea ce priveşte licitaţia pentru autobuze electrice, există toate şansele ca în această lună să se încheie contractul pentru achiziţionarea a 30 de autobuze electrice în valoare de 71 milioane lei, fonduri provenite din programul elveţin. Vom avea în premieră în Cluj-Napoca autobuze electrice. Se va încheia contractul şi vom vedea atunci termenul de livrare”, a spus Boc, joi, la radio.


Costul unui autobuz variază între 300.000 şi 500.000 de euro.

Anul trecut, Primăria Cluj-Napoca spunea că ”strategia vizează în principal scăderea cu noxe de pe cele mai circulate linii și din zona centrală”.


Astfel, se vor forma patru linii de transport public cu autobuze electrice. Acestea vor fi: aeroport­ - gară; P­iața Mihai Viteazu - gară; gară - Gheorgheni și Mănăștur­ - Mărăști.

Potrivit caietului de sarcini, autobuzele electrice trebuie să aibă dotări full din punct de vedere al confortului şi comunicării cu călătorul: podea joasă, rampă pentru persoane cu dizabilităţi, camere video interioare şi exterioare, computer de bord, sistem electronic de numărare a călătorilor, aer condiţionat.


“S­a preferat varianta de autobuz cu mai puţine baterii, care să nu reducă din numărul de locuri pentru călători. Autonomia va fi de 70 de kilometri. Vor fi cinci staţii de încărcare, trei în care bateriile se vor umple rapid, între 5 şi 10 minute şi două pentru încărcare lentă, de până la opt ore”, spunea Boc.

Regia Autonomă de Transport Urban Călători (RATUC) Cluj-Napoca dispune, în prezent, de autobuze care folosesc drept combustibil motorina.

Ultimele Stiri
abonare newsletter