Actualitate

Marea lansare a cărții lui Vasile Pușcaș s-a făcut în lipsa autorului

La 10 ani de la aderarea României la UE, volumul „România și calea de viață europeană”, scris de Vasile Pușcaș, a fost lansat astăzi la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeş-Bolyai în lipsa autorului.

La lansarea cărții au fost prezenți, printre alţii, profesorii Ioan Bolovan, prorector UBB, Marius Jucan şi Nicolae Păun, decanul Facultății de Studii Europene.

Păun a făcut o prezentare succintă a diplomatului și omului politic român Vasile Pușcaș, care, în prezent, este profesor la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, unde susține cursuri de Relații Internaționale, Negocieri Internaționale, Negocieri Europene.


Între 1991 și 1994 Vasile Puşcaş a fost diplomat al României în New York și Washington. Din decembrie 2000 până la sfârșitul negocierilor de aderare cu UE (decembrie 2004), a fost negociatorul-șef al României, membru al Guvernului României. Între 2000 și 2008 a fost membru în Parlamentul României, iar între decembrie 2008 și octombrie 2009, ministru al Afacerilor Europene.

În ceea ce privește volumul lansat astăzi, Vasile Pușcaș precizează într-un comunicat de presă: „Aşa cum am menționat în aceste texte, pe care le-am adunat în volumul de față, nu este vorba de o analiză sistematică și nici completă, ci mai degrabă opinii față de preocupările actuale și de perspectivă ale mediului de afaceri și cetățenilor din România. Într-o măsură apreciabilă, cred că astfel de preocupări sunt și ale partenerilor noștri din Uniunea Europeană. Nu am intenţionat să expun concluzii, dar sunt convins că dacă cineva ar fi interesat să găsească anumite lecții și proiecții ale conduitei țării noastre în procesul integraționist european, textele de față pot fi de folos. Iar speranța mea fundamentală este că din istoria ultimului deceniu vom avea voința și înțelepciunea să învățăm ce și cum să înfăptuim pentru binele cetățenilor României și ai Uniunii Europene.”


În absenţa autorului, profesorul Nicolae Păun a ținut să sublinieze că Vasile Puşcaş „are o modestie intelectuală demnă de precizat în acest context, iar această carte, dar și realitatea unui proces de integrare greoi, îl face pe Vasile Pușcaș să aibe un gust amar și să constate că motoarele integrării în UE au cam încetinit.”

Tot în comunicatul de presă, Vasile Pușcaș și-a exprimat părerea asupra realității contemporane a Uniunii Europene: „Am avut șansa să lucrez pentru pregătirea și negocierea aderării României la Uniunea Europeană și, în anii care au trecut de la finalizarea negocierii Tratatului de Aderare, am sperat că vom progresa pe calea vieții europene, prin crearea și valorificarea în țară a oportunităților construcției și integrării europene. Din perspectiva cunoscătorului sensurilor Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană, am răspuns solicitărilor mediului antreprenorial și unor publicații de la noi de a prezenta câteva analize despre parcursul nostru european din deceniul care tocmai s-a încheiat.”


La lansarea cărţii s-a mai vorbit şi despre importanța depășirii „stării de concediu pe care România și-a asumat-o”, și faptul că „trebuie să continuăm pe calea integrării europene”.

La final, Păun a conchis despre volumul lansat că „este o carte foarte interesantă, cu multă amărăciune.”


Cei prezenţi şi-au exprimat regretul că profesorul Vasile Pușcaș nu a fost prezent: „Am venit special să îl văd pe profesor, un om căruia îi port un respect deosebit pentru ceea ce a realizat... când am văzut că nu e prezent la masă, am rămas cu un gust amar, dar în același timp sunt foarte nerăbdătoare să-i citesc volumul”, a spus un participant.

Monica Ostaşuc

Ultimele Stiri
abonare newsletter