Actualitate

Sirenele sună joi la Cluj

Sirenele de alarmare a populaţiei în situaţii de protecţie civilă vor suna joi la Cluj în intervalul orar 10-15, în cadrul amplului exerciţiu de verificare şi testare a unor echipamente de protecţie civilă, care are loc în România pe parcursul săptămânii.

”În localitățle din județul Cluj simulările vor avea loc joi, 20 aprilie a.c., în intervalul orar 10:00-15:00, perioadă în care vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înştiinţare către autorităţi, cât şi modul de funcţionare a mijloacelor de alarmare a populaţiei (sirene) existente la nivelul comunităţilor”, transmit reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj, într-un comunicat de presă. „În perioada vizată, locuitorii comunităților din județul Cluj vor auzi semnalul de alarmare, compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare”, au menţionat ei.

Reprezentanţii ISU Cluj le recomandă clujenilor „să rămână calmi şi să își desfășoare în mod uzual activitățile, să urmărească informările ISU Cluj și a autorităților administrației locale, fără alte măsuri suplimentare”. Conform informării amintite, semnalele care vor fi auzite au următoarele caracteristici: semnalul de alarmă la dezastre se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele; semnalul de prealarmă aeriană este alcătuit din 3 sunete a 32 de secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele; semnalul de alarmă aeriană se compune 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele; Semnalul de încetare a alarmei se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute. 


 Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma “EXERCIŢIU”. Reprezentanţii forţelor de ordine au specificat că metodele de înştiinţare, avertizare, prealarmare şi alarmare a populaţiei au loc în special în caz de inundaţii, dar şi în cazul producerii unor accidente tehnologice sau al unor conflicte armate. „Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificaţii sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate”, arată ISU Cluj.

 

Etichete: sirene isu cluj
Ultimele Stiri
abonare newsletter