Actualitate

Scandalul diplomei de licenţă false. Dosarul lui Seplecan a trecut de camera preliminară. Judecata pe fond poate începe

Anul trecut, Mihai Seplecan, fostul președinte al Consiliului Județean, a fost trimis în judecată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, în dosarul în care este acuzat că a folosit o diplomă falsă pentru a se angaja în diferite posturi.

La Judecătoria Cluj-Napoca a fost înregistrat în 29 noiembrie 2016, dosarul în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Cluj Mihai Seplecan este acuzat de uz de fals. Mai multe primării şi instituţii s-au constituit parte civilă în acest proces, printre care: Hidroserv SA, comunele Sânmartin, Sânpaul, Ţaga şi Beliş, dar şi Universitatea Ecologică din Bucureşti sau Electrica Furnizare SA.

Dosarul lui Seplecan a trecut de camera preliminară la începtul lunii aprilie, mai exact pe 7 aprilie. În încheierea de ședință, judecătorul de cameră preliminară arată următoarele: "Respinge cererile şi excepţiile formulate. Constată legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală".


Cu alte cuvinte, judecata pe fond a fostului președinte poate să înceapă oricând. Deocamdată, judecătorii nu au stabilit și primul termen de judecată.

Procurorii l-au anchetat pe Seplecan și pentru fals material și înșelăciune dar nu au reușit să adune suficiente probe că politicianul liberal a falsificat diploma respectivă, motive care i-au făcut pe procurori să claseze dosarul penal sub aspectul comiterii celor două infracțiuni.


Parchetul dispune ”trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Seplecan Mihai sub aspectul săvârşirii infracţiunii de uz de fals, în formă continuată. Clasarea cauzei sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale, întrucât s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale. Clasarea cauzei sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, întrucât fapta nu este tipică în planul laturii obiective”.

În cuprinsul rechizitoriul se arată că: ”Fapta inculpatului Seplecan Mihai care, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, a folosit, în anul 2010, diploma de licenţă falsificată, aparent eliberată de către Universitatea Spiru Haret din Bucureşti  pe numele Szeplekan Ş. Mihai, înscris oficial ce atestă contrar realităţii că inculpatul este licenţiat în ştiinţe juridice, în vederea susţinerii examenului de disertaţie în cadrul programul master de studii Ştiinţe penale şi criminalistică al Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative din cadrul Universităţii Ecologice Bucureşti, respectiv a folosit în perioada 2008 – 2015, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale diploma falsă indicată mai sus, în vederea creării raporturilor de muncă cu instituţii publice şi cu societăţi comerciale, cu consecinţa încadrării sale în muncă, după cum urmează: în funcţia de director dezvoltare în cadrul SC S.S.H. Hidroserv S.A. – Sucursala Cluj, în funcţia de referent de specialitate în cadrul SC Electrica Furnizare SA, respectiv în funcţia de director adjunct comercial, în funcţia de consilier personal al primarilor comunelor Sânmartin, Sînpaul şi Ţaga, post printre ale cărei cerinţe de eligibilitate se număra studiile superioare juridice sau administrative, în funcţia de consilier juridic al primarului comunei Beliş, în funcţia de jurisconsult în cadrul SC K&P Construct SRL”.


În noiembrie 2015, reprezentanţii Universităţii Spiru Haret Bucureşti susţineau că diploma de licenţă a lui Mihai Seplecan este contrafăcută. Pe atunci, Seplecan era preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Reprezentanţii Universităţii Spiru Haret Bucureşti susţineau că diploma de licenţă a lui Mihai Seplecan este contrafăcută şi că universitatea nu i-a eliberat acestuia respectiva diplomă. Mai mult, rectorul Universităţii Spiru Haret susţinea că specializarea care este trecută pe diploma lui Seplecan şi anume “Drept şi Administraţie Publică” nici măcar nu exista în 2006 când se presupune că a fost eliberată diploma.


Pe baza acestei diplome, Seplecan a ocupat mai multe posturi de director la instituţii de stat precum Hidroserv şi Electrica şi a oferit consultanţă juridică mai multor primării din judeţul Cluj.

Seplecan a câştigat aproximativ 50.000 de euro din oferirea de asistenţă juridică şi prin ocuparea unor funcţii pentru care erau necesare studii superioare. Suma ar putea fi mult mai mare pentru că anumite declaraţii de avere sunt inaccesibile pe site-ul Consiliului Judeţean Cluj.


Începând din 2008 şi până în 2014 când a fost ales vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Seplecan a fost angajat la Primăria Sânmartin de unde a obţinut 1400 de lei pe lună. El a fost angajat consilier personal al primarului, dar contractul face referire la un “salariu de bază al gradului/treptei 1 A al funcţiei corespunzătoare nivelului studiilor, consilier juridic”. Printre atribuţiile sale s-au numărat întocmirea de cereri în instanţă, întâmpinări, recursuri, apeluri, iar când situaţia o impunea, participarea la unele procese în instanţă. Potrivit unor calcule, în perioada 2008 – 2014 Seplecan a obţinut de la Primăria Sânmartin aproximativ 100.000 de lei (23.000 de euro).

Potrivit declaraţiei de avere din 2014 care adună veniturile obţinute în anul anterior, 2013, Mihai Seplecan era angajat la Hidroserv Cluj, respectiv Electrica Furnizare în funcţiile de director dezvoltare, respectiv referen specialitate de unde a obţinut venituri de 48.372 de lei (peste 10.000 de euro).

Un an mai târziu, în 2015, la intrarea în mandatul de vicepreşedinte, respectiv preşedinte al CJ Cluj, Seplecan declara obţinerea în anul 2014 a sumei de 23.576 lei din funcţia de director adjunct comercial la Electrica Furnizare.

La acestea se mai adaugă veniturile obţinute din funcţiile ocupate politic: consilier judeţean, membru în consiliile de administraţie (RADJ, Aeroportul Cluj), vicepreşedinte, respectiv preşedinte al CJ Cluj.

Potrivit Codului Penal uzul de fals se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter