monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Episcopul greco-catolic Florentin Crihălmeanu a spălat şi sărutat picioarele a 12 seminarişti

Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, a spălat, joi, în Catedrala „Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca, picioarele a 12 preoţi şi seminarişti, refăcând ritualul săvârşit de Isus Hristos în Joia Mare, când a spălat picioarele apostolilor.

PS Florentin Crihălmeanu a oficiat, joi, slujba de Liturghie în cadrul Catedralei „Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca, iar la final a îngenuncheat în faţa a 12 preoţi şi studenţi ai Seminarului Teologic “Sf. Ioan Evanghelistul”, cărora le-a spălat picioarele cu apă dintr-un lighean, le-a şters cu un prosop şi le-a sărutat.

„În Joia Mare celebrăm patru momente semnificative, momentul Cinei de Taină a lui Isus împreună cu apostolii, momentul spălării picioarelor apostolilor, apoi momentul rugăciunii din Grădina Ghetsimani şi cel al trădării lui Iuda. Spălarea picioarelor este gestul de smerenie şi de iubire pe care Isus îl face. Joia Mare este menită să trezească în sufletele noastre acel bun simţ al păcatului, un simţ de care lumea suferă, nu mai recunoaşte păcatul, nu mai recunoaşte dimensiunea păcatului şi nici ceea ce conduce la păcat. De aceea avem nevoie de aceste momente de linişte şi smerenie după modelul pe care Isus ni-l oferă”, a spus episcopul greco-catolic.

Programul religios va continua, joi, la Catedrala „Schimbarea la Faţă” cu lectura continuă a celor 12 Evanghelii, urmând ca vineri seară să fie oficiată slujba Prohodului Domnului.