Actualitate

Ferma de pui din Floreşti a primit autorizaţie de mediu. “Activitatea fermei se va relua în ciuda şicanelor şi presiunilor”

Firma Bravinvest SRL, cea care deţine ferma de pui din Foreşti, a primit autorizaţie integrată de mediu. Primarul comunei Florești, Horia Șulea, a dezvăluit că Agenția de Protecție a Mediului Cluj a decis să emită autorizaţia de funcționare pentru ferma de pui din localitate.

”Din ciclul noaptea ca hoții, Agenția pentru Protecția Mediului Cluj a decis că va emite autorizația integrată de mediu pentru ferma de pui din Florești. Culmea ironiei, la baza deciziei a stat garantarea îndeplinirii condițiilor de protecție a aerului, apei și solului. APM încă nu a eliberat efectiv autorizația de mediu! Acest lucru se va întâmpla în termen de 30 de zile (din 4 aprilie) dacă nu vor fi semnalate obiecții fundamentate din partea celor interesați. Primăria Florești, alături de alte instituții, lucrează deja la un amplu material, obiecții fundamentate împotriva eliberării Autorizației. Oricum, chiar dacă autorizația va fi eliberată, Primăria Florești o va ataca în instanță”, a spus Şulea.

“În urma parcugerii etapelor procedurale privind aprobarea procedurii de emitere a autorizaţiei integrate de mediu, a informării si participării publicului, a concluziilor şedinţei Colectivului de Analiză Tehnică, APM decide emiterea Autorizaţiei Integrate de Mediu pentru Ferma de păsări Bravinvest SRL din localitatea Floreşti”, se arată într-o decizie din 4 aprilie a APM.


În luna februarie, reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Cluj şi ai Primăriei Floreşti au reacţionat vehement faţă de o posibilă autorizare a fermei de pui din comună.

“Legile acestei țări trebuie să vină întru susținerea populației și nu ca scut în fața intereselor de grup sau a lipsei curajului de asumarea a unei decizii grele. Dreptul constituțional la un mediu sănătos a zeci de mii de floreșteni nu poate fi călcat în picioare de nici o instituție a statului românesc”, spuneau în februarie reprezentanţii Primăriei Floreşti.


Şi reprezentanţii Consiliului Judeţean şi-au manifestat la rândul lor surprinderea vizavi de o posibilă decizie favorabilă a APM Cluj în privinţa avizului de mediu pentru fermă şi au cerut reanalizarea dosarului.

“Din păcate, APM Cluj va condamna floreștenii să trăiască într-un mediu poluat, toxic, care afectează sănătatea publică. APM Cluj trebuie să își asume răspunderea în fața celor aproximativ 38.000 de locuitori ai comunei Florești. Menționăm în acest context faptul că am solicitat deja APM Cluj să reanalizeze dosarul – acele ferme se autorizează de fapt ulterior existenței locuințelor, să analizeze temeinic plângerile oamenilor și contestațiile cetățenilor”, a transmis Biroul de Presă al CJ Cluj.


Vechiul aviz de mediu al fermei de pui din Floreşti a expirat în iunie 2016, activitatea fiind sistată. Un nou eviz se emite pe o perioadă de cinci ani.

Anul trecut, reprezentanţii fermei susţineau că Primăria Floreşti a dat ilegal autorizaţii de construire şi a înşelat beneficiarii.


“În mod ipocrit, tocmai autorităţile publice care se fac vinovate de această nefericită situaţie, pentru a-şi ascunde propria culpa. În realitate, ferma există şi funcţionează pe acel amplasament dinainte de 1990, în zone declarate ca industriale, în care se interzice amplasarea de locuinţe la mai puţin de un kilometru de ferme.  Primăria Floreşti însă, în mod ilegal, a dat autorizaţii de construire de locuinţe în apropiere, deşi ştia bine că încalcă legea şi înşeală beneficiarii, iar celelalte autorităţi care au avizat sau care trebuiau să controleze actele Primăriei, în mod complice, au închis ochii la acest abuz, deşi e amplu şi repetat de mulţi ani, ba chiar comitând infracţiuni, iar cetăţenii au fost sistematic minţiţi cum că, deşi în zonă sunt ferme de animale, acestea ar urma curând să se închidă şi deci problema să se rezolve”, spuneau aceştia.

Încă din 2016, reprezentanţii fermei de pui erau convinşi că vor primi o nouă autorizaţie, spunând că activitatea fermei se va relua în ciuda “şicanelor şi presiunilor”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter