Actualitate

De ce nu poate fi interzis Uber în Cluj-Napoca

În timp ce taximetriștii protestează împotriva Uber și cer interzicerea acestui serviciu la Cluj-Napoca, judecătorii arată de ce acest lucru nu este posibil.

Judecătorii Curţii de Apel Cluj arată în motivarea deciziei prin care au respins cererea de ordonanţă preşedinţială a unei asociaţii de taximetrişti de interzicere a activităţii Uber în oraș, că acest serviciu gestionează o platformă tehnologică, activitate care nu poate să echivaleze "cu activităţi de transport public”.

După ce Judecătoria Cluj-Napoca a anulat amenda de 25.000 de lei aplicată unui șofer colaborator Uber, compania mai face un pas în față în războiul cu Asociația de Monitorizare Taxi Transilvania.


CITEȘTE ȘI

Poliția Cluj a pierdut procesul cu Uber. Amenzile de zeci de mii de lei, anulate 


În luna februarie, judecătorii Curţii de Apel Cluj au anulat ordonanţa preşedinţială care prevedea suspendarea serviciului Uber în Cluj-Napoca, după ce o asociaţie locală de taxi a acuzat compania de ride-sharing de concurenţă neloială, decizia instanţei fiind definitivă şi executorie. Magistrații au decis să respingă ordonanța pe motiv că firma de taximetrie nu are calitate procesuală. De asemenea, în motivare se arată și faptul că Uber nu prestează activități de transport public.

Unde e concurența neloială?

”În speţă, prin demersul judiciar al reclamantei, se aduce în faţa instanţei de judecată un litigiu în care se pune problema unei pretinse concurenţe neloiale aşa încât pentru ca cererea reclamantei să fie justificată ar trebui ca reclamanta să fie concurent cu pârâtele în raporturile juridice deduse judecăţii, condiţie care este în mod evident neîndeplinită, cât timp reclamanta este o asociaţie cu scop nepatrimonial care nu desfăşoară activităţi ce ar putea fi concurente cu activitatea pârâtelor", arată judecătorii.


Judecătorii arată faptul că activitatea Uber constă în punerea în legătură a unor persoane cu alte persoane pentru a realizat activități economice, iar această activitate nu poate fi asimilată cu activitățile de transport public.

CITEȘTE ȘI


Boc, despre interzicerea Uber la Cluj: Acest joc de-a şoarecele şi pisica trebuie să înceteze 

Prin cererea de chemare în judecată formulată, reclamanta a solicitat instanţei să dispună încetarea respectiv interzicerea practicilor de concurenţă neloială constând în furnizarea de servicii de transport public, contra cost, de persoane cu un autoturism, fără a deţine autorizaţiile prevăzute de lege, până la soluţionarea definitivă a cauzei având ca obiect concurenţa neloială.


Uber nu prestează activități de transport public

"Curtea apreciază că în raport de obiectul concret al cererii adresate instanţei de judecată, având în vedere probele administrate cu privire la activităţile desfăşurate de către pârâte, nu se poate susţine cu temei că, la nivel de aparenţă a dreptului, acestea au prestat sau prestează activităţi de transport public de persoane fără a deţine autorizaţiile prevăzute de lege aşa încât să poată fi obligate la încetarea respectiv interzicerea acestora în contextul unor practici de concurenţă neloială invocate de reclamantă. Nu în ultimul rând, reţinând textele legale care definesc activităţile de transport şi transport public, activităţile desfăşurate de pârâte constând în punerea în legătură a unor persoane cu alte persoane pentru satisfacerea unor nevoi economice reciproce privind deplasarea de la A la B nu echivalează cu activităţi de transport sau activităţi de transport public. Activitatea de a gestiona o platformă tehnologică ce facilitează desfăşurarea de activităţi (economice sau de socializare) nu echivalează cu desfăşurarea efectivă, de către gestionarul platformei, a activităţilor ce se desfăşoară prin intermediul acesteia", se mai arată în motivare.

În noiembrie 2016, Asociaţia de Monitorizare Taxi Transilvania a dat în judecată Uber, pentru concurenţă neloială, magistraţii Tribunalului Cluj interzicând companiei să mai activeze pe raza municipiului Cluj-Napoca.

CITEȘTE ȘI

ABERANT. Cum poate fi pusă în practică interzicerea Uber în Cluj? “Uber este o aplicație, nu oferă servicii de transport. Situația nu se va schimba” 

Ultimele Stiri
abonare newsletter