Actualitate

UPDATE Emil Boc: „Vom amplasa plăcuţe multilingve la intrare în oraş”. VEZI cum vor arăta acestea. Reacţia UDMR FOTO

Primarul municipiului Cluj Napoca Emil Boc a anunţat că vor fi amplasate plăcuţe multilingve la întrarea în oraş, dar şi în limba latină. Este o soluţie care se încadrează destinului cultural al oraşului şi fără a fi perfectă, este o soluţie europeană, validată ştiinţific, a subliniat primarul.

UPDATE

Reprezentanţii UDMR spun că decizia primarului Emil Boc de a nu face recurs la decizia instanței și de a amplasa indicatoarele multilingve la intrarea în municipiul Cluj-Napoca este cea mai corectă.


„Decizia primarului Emil Boc de a nu face recurs la decizia instanței și de a amplasa indicatoarele multilingve la intrarea în municipiul Cluj-Napoca este cea mai corectă. Este un pas important, mult așteptat, un succes al maghiarilor din Cluj și a întregii comunități maghiare din Transilvania. Acest demers reprezintă finalul unei perioade care a durat mai multe decenii, iar acum  putem spune că s-a încheiat, cu adevărat, epoca funaristă și există șanse reale pentru afirmarea  multiculturalismului în Cluj-Napoca.

Felicitări organizațiilor civile și tuturor celor care au crezut în reușita acestui demers și nu au cedat nici atunci când acest obiectiv părea să fie imposibil de realizat. Datorăm mulțumiri în special  intelectualilor români și liderilor de opinie care s-au alăturat dezideratului comunității maghiare și și-au asumat public sprijinul pentru cauza maghiară.


În săptămânile  următoare, Uniunea Democrată Maghiară din România va prezenta în Parlament un pachet propuneri pentru modificarea Legii Administrației Publice Locale, prin care va solicita și reducerea pragului pentru folosirea limbii materne în instituțiile publice. Propunerea noastră ar facilita situația comunităților maghiare care trăiesc în celelalte localități din Transilvania.

Continuăm să credem că sfera civilă și politică trebuie să găsească o soluție comună  pentru problemele și cerințele societății, completându-se reciproc pentru a obține rezultate în favoarea intereselor comunității maghiare”, a declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Emil Boc a spus că, pentru a adopta o formulă corectă a apelat la istoricii Universităţii Babeş-Bolyai. În urma unei analize s-a ajuns la concluzia ca oraşul să poarte denumirile Cluj-Napoca, Kolozsvar şi Klausenburg, la care să se adauge, pe un alt panou, denumirea “Municipium Aelium Napocense Ab Imperatore Hadriano Conditum (117-138)”. Astfel, prin această soluţie de compromis ar urma să se stingă şi procesul în instanţă privind inscripţionarea multilingvă a indicatoarelor oraşului.


Precizăm că reprezentanţii Primăriei au făcut şi o gafă, semnalată de presa maghiară. În imaginile prezentate în conferinţa de presă cu plăcuţele, numele Kolozsvar a apărut scris greşit, lucru corectat ulterior.

“Va fi prima tablă care reflectă denumirea administrativă în cele trei limbi şi cea de-a doua tablă, deasupra, care reflectă dimensiunea istorică a municipiului nostru. Această formulă subliniază dimensiunea istorică a oraşului nostru, din antichitate până în prezent, precum şi caracterul multicultural şi european al municipiului nostru. Soluţia propusă de Primărie reflectă o realitate istorică validată ştiinţific şi, nu în ultimul rând, este o soluţie care îşi propune în continuare să unească şi nu să dezbine comunitatea clujeană. Este o soluţie europeană a timpului prezent”, a spus Emil Boc.

Argumentele comisiei de experți în favoarea variantelor propuse au fost:


„Primul oraș declarat oficial municipiu, pe teritoriul de astăzi al României, a fost Clujul, cel mai probabil înainte de anul 124 d. Hr.

Numele său oficial, municipium Aelium Hadrianum Napoca sau municipium Aelium Napocense, a evoluat dintr-o aglomerare de coloniști civili romani sosiți în primii ani de existență a provinciei și așezați foarte probabil într-un vicus, pe locul așezării dacice Napuca. După Cluj, este pomenit municipium Aelium Drobetense (Drobeta Turnu Severin), care trebuie pus în relație directă cu podul peste Dunăre și cu castrul auxiliar de pe malul nordic. Aceeași origine dintr-o aglomerare creată în jurul unui castru o avem și pentru Romula (azi satul Celei, din Oltenia).

Astfel, în timpul împaratului Hadrian (117-138) s-au creat sigur două orașe, Napoca (Cluj-Napoca) și Drobeta (Drobeta Turnu Severin), amândouă primind titlul de municipium. Napoca a primit dreptul municipal, probabil, înainte de anul 124. El s-a dezvoltat pe locul unei vechi așezări dacice, amintită, fără precizarea situației sale juridice, încă în anii 107-108 în cunoscutul miliar (marcator a o mie de pași, similar bornelor kilometrice de azi) de la Aiton”.

În 21 februarie, Tribunalul Cluj a admis o cerere prin care îl obligă pe primarul Emil Boc să amplaseze plăcuţe indicatoare cu denumirea în limba maghiară a municipiului Cluj-Napoca.

Ultimele Stiri
abonare newsletter