monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Cum vor arăta stickerele auto care vor înlocui timbrul de mediu

Fostul ministru al Mediului, Daniel Constantin, a prezentat marţi cum vor arăta abțibildele colorate care înlocuiesc TAXA AUTO.

Cum vor arata stikerele, sursa foto: libertatea.ro

Daniel Constantin a prezentat bilanţul Ministerului Mediului, la predarea mandatului său şi a precizat că inventarierea autoturismelor ar putea începe imediat ce legislaţia va fi gata, adică peste câteva luni.

E vorba de 6 buline de culori diferite, care vor fi montate de toți șoferii pe parbrizul automobilului, în funcție de norma de poluare. Aceste stickere vor avea numere de la 0 la 6, momentan lipsind, din motive diverse, numărul 1.


Cu numarul 0 și de culoare verde este bulina pentru mașinile hibride sau electrice. Cu numărul 2 și de culoare roz este bulina pentru mașinile pe motorină cu o normă de poluare Euro 2 sau care sunt fabricate între 1 ianuarie 1997 și 31 decembrie 2000. Urmează bulina maro cu numărul 3, pentru mașinile diesel Euro 3 sau fabricate între 1 ianuarie 2001 și 31 decembrie 2005.

Urmeaza bulina portocalie cu numărul 4. Aici vor fi încadrate mașinile diesel Euro 4 sau cele fabricate între 1 ianuarie 2006 și 31 decembrie 2010. Aici intră și mașinile pe benzină Euro 2 și 3 sau cele construite între 1 ianuarie 1997 și 31 decembrie 2005.


Bulina galbenă cu numărul 5 este pentru mașini diesel Euro 5 si 6 sau fabricate de la 1 ianuarie 2011, dar și mașinile pe benzină cu normă Euro 4, sau fabricate între 1 ianuarie 2005 și 31 decembrie 2010.

Ultima categorie este cea semnalată cu o bulină albastră cu numărul 6, special pentru mașinile pe benzina Euro 5 și 6 sau fabricate după ianuarie 2011.


Acum o lună s-a vorbit prima dată despre noua variantă

Fostul ministru al Mediului, Daniel Constantin, a anunţat în urmă cu o lună că timbrul de mediu va fi înlocuit. „Nu vom înlocui taxa de timbru pe care am avut-o cu o altă taxă, ci cu un concept pe care începem să-l introducem gradual. În perioada imediat următoare vom pregăti legislaţia aşa cum ea a fost agreată şi cum va fi reformulată în grupul de lucru de la nivelul Ministerului Mediului să introducem acel certificat de calitate a aerului, acele vignete de care s-a vorbit în această perioadă care vor avea un cost redus”, spunea Daniel Constantin, în urmă cu o lună.

„Cred că e important ca prin acele stickere, certificare de calitate a aerului, să certificăm fiecare maşină în parte”, a mai spus ministrul Mediului.


Daniel Constantin a mai prezicat atunci că este posibil ca Ministerul de Finanţe să schimbe modul de calcul al impozitului pe autoturisme, dacă vor ajunge la concluzia că este necesar acest lucru.