Actualitate

Cum vor arăta stickerele auto care vor înlocui timbrul de mediu

Fostul ministru al Mediului, Daniel Constantin, a prezentat marţi cum vor arăta abțibildele colorate care înlocuiesc TAXA AUTO.

Cum vor arata stikerele, sursa foto: libertatea.ro Cum vor arata stikerele, sursa foto: libertatea.ro

Daniel Constantin a prezentat bilanţul Ministerului Mediului, la predarea mandatului său şi a precizat că inventarierea autoturismelor ar putea începe imediat ce legislaţia va fi gata, adică peste câteva luni.

E vorba de 6 buline de culori diferite, care vor fi montate de toți șoferii pe parbrizul automobilului, în funcție de norma de poluare. Aceste stickere vor avea numere de la 0 la 6, momentan lipsind, din motive diverse, numărul 1.


Cu numarul 0 și de culoare verde este bulina pentru mașinile hibride sau electrice. Cu numărul 2 și de culoare roz este bulina pentru mașinile pe motorină cu o normă de poluare Euro 2 sau care sunt fabricate între 1 ianuarie 1997 și 31 decembrie 2000. Urmează bulina maro cu numărul 3, pentru mașinile diesel Euro 3 sau fabricate între 1 ianuarie 2001 și 31 decembrie 2005.

Urmeaza bulina portocalie cu numărul 4. Aici vor fi încadrate mașinile diesel Euro 4 sau cele fabricate între 1 ianuarie 2006 și 31 decembrie 2010. Aici intră și mașinile pe benzină Euro 2 și 3 sau cele construite între 1 ianuarie 1997 și 31 decembrie 2005.


Bulina galbenă cu numărul 5 este pentru mașini diesel Euro 5 si 6 sau fabricate de la 1 ianuarie 2011, dar și mașinile pe benzină cu normă Euro 4, sau fabricate între 1 ianuarie 2005 și 31 decembrie 2010.

Ultima categorie este cea semnalată cu o bulină albastră cu numărul 6, special pentru mașinile pe benzina Euro 5 și 6 sau fabricate după ianuarie 2011.


Acum o lună s-a vorbit prima dată despre noua variantă

Fostul ministru al Mediului, Daniel Constantin, a anunţat în urmă cu o lună că timbrul de mediu va fi înlocuit. „Nu vom înlocui taxa de timbru pe care am avut-o cu o altă taxă, ci cu un concept pe care începem să-l introducem gradual. În perioada imediat următoare vom pregăti legislaţia aşa cum ea a fost agreată şi cum va fi reformulată în grupul de lucru de la nivelul Ministerului Mediului să introducem acel certificat de calitate a aerului, acele vignete de care s-a vorbit în această perioadă care vor avea un cost redus”, spunea Daniel Constantin, în urmă cu o lună.

„Cred că e important ca prin acele stickere, certificare de calitate a aerului, să certificăm fiecare maşină în parte”, a mai spus ministrul Mediului.


Daniel Constantin a mai prezicat atunci că este posibil ca Ministerul de Finanţe să schimbe modul de calcul al impozitului pe autoturisme, dacă vor ajunge la concluzia că este necesar acest lucru.

Ultimele Stiri
abonare newsletter