Actualitate

De ce continuă pietonii clujeni să traverseze strada prin locuri nepermise?

Aproape jumătate din cele peste 50 de accidente cu victime pietoni petrecute în judeţul Cluj în primele două luni jumătate din an s-au produs din culpa acestora.

Polițiștii avertizează că persoanele care traversează neregulamentar o fac pe proprie răspundure şi îşi asumă un risc real. Dacă se încumetă la gestull respectiv, trebuie să se asigure în mod repetat. FOTO Arhivă Polițiștii avertizează că persoanele care traversează neregulamentar o fac pe proprie răspundure şi îşi asumă un risc real. Dacă se încumetă la gestull respectiv, trebuie să se asigure în mod repetat. FOTO Arhivă

Graba şi comoditatea îi fac pe clujeni să neglijeze pericolele la care se expun atunci când trec iregulamentar strada, susţin poliţiştii clujeni. Potrivit lor, aproape jumătate din cele 57 de accidente din judeţul Cluj cu victime pietoni înregistrate până la jumătatea lunii martie s-au produs din culpa acestora, arată datele transmise de Serviciul de Poliţie Rutieră la solicitarea de Monitorul de Cluj. 

„Noi le recomandăm pietonilor să traverseze doar prin locuri marcate corespunzător. Decizia de a trece strada prin alte părţi le aparţine şi trebuie să conştientizeze că îşi asumă un risc”,  a explicat pentru Monitorul de Cluj Sorin Precup, inspector de poliţie principal la Serviciul de Poliţie Rutieră.


„Graba” şi „comoditatea”

Chiar dacă o bună parte din cazurile soldate cu victime pietoni, în special cele recente, nu sunt încă soluţionate definitiv, reprezentantul Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj a făcut câteva consideraţii, la solicitarea reporterului, în legătură cu principalele motive care îi determină pe clujeni să îşi asume riscul de a traversa nepermis strada, iniţiativă care, mai ales pe artere aglomerate, îi poate duce nu pe partea cealaltă a drumului, ci la spital. 

Inspectorul principal Sorin Precup arată că graba şi comoditatea pietonilor de a nu mai face 50 sau 100 de metri în plus până la o "trecere marcată" sunt două din principalele cauze care îi fac să treacă neregulamentar strada. „Dacă se încumetă la un astfel de gest, pietonii trebuie obligatoriu să se asigure, în mod repetat, din stânga, din dreapta şi din nou din sens opus. De asemenea este foarte important să aprecieze corect distanţa şi timpul de deplasare al maşinii, respectiv durata traversării. Riscul creşte desigur pe arterele cu mai multe benzi, pe drumurile naţionale, unde se practică viteze mai mari”, menţionează specialistul.


Copiii îşi imită părinţii

Copiii şi bătrânii se numără printre categoriile cele mai expuse accidentelor în caz de traversare neregulamentară, a subliniat poliţistul. Cei mici sunt influenţaţi foarte mult în conduita din trafic de obiceiurile adulţilor pe care îi văd şi mai ales de cele părinţilor: „Bunici sau taţii care îşi iau copiii în braţe sau de mână şi trec prin loc nepermis fac o greşeală majoră, întrucât cei mici tind să le ia exemplul. Sunt influenţaţi de orice adult pe care îl văd că trece neregulamentar, dar mai ales de părinţi”, arată Sorin Precup. Un risc major prezentat de copii pentru şoferii auto îl constituie şi faptul că au gesturi imprevizibile: „Când văd pe trotuar copii, şoferii trebuie să fie şi mai vigilenţi, pentru că nu pot şti exact ce urmează să facă”. 

Seniorii, obişnuiţi cu alte vremuri

O altă categorie foarte expusă în caz de trecere neregulamentară a drumului sunt persoanele în vârstă, care au dificultăţi în a estima corect distanţa faţă de autovehicule, iar pe de altă parte pot fi surprinşi trecând strada fără să se asigure, uneori chiar pe culoarea roşie a semaforului: „Unele dintre persoanele în vârstă au fost poate obişnuite şi cu alte vremuri, când nu erau atâtea maşini”, oferă o explicaţie reprezentantul Serviciului de Poliţie Rutieră Cluj.


Ce spun datele

Un număr de 57 de rutiere în care au fost implicați pietoni s-au produs de la începutul anului până la data de 16 martie 2017 în judeţul Cluj, potrivit datelor transmise de Biroul de Presă al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului la solicitarea Monitorul de Cluj. Din acestea, „un număr de 25 de accidente rutiere, aproape jumătate din total, au avut loc din culpa pietonilor. În municipiul Cluj-Napoca s-au produs 38 de accidente rutiere,  până la aceeaşi dată, 14 dintre ele având loc din culpa pietonilor. „Stabilirea cauzelor de producere a accidentelor de circulație a avut loc după primele investigații, acestea putând suferi modificări pe parcursul cercetărilor”, menţionează IPJ Cluj.

Cifre în scădere

Datele Poliției clujene arată un număr mai mic de accidente cu victime pietoni, respectiv de accidente din culpa acestora petrecute în județul Cluj și la Cluj-Napoca în primele două luni jumătate din 2017, comparativ cu intervalul similar din anul 2016: mai puţin cu 5 accidente în care au fost implicaţi pietoni în judeţul Cluj şi cu 3 mai puţin în Cluj-Napoca, respectiv mai puţin cu 8 accidente din culpa pietonilor în judeţ şi cu 5 astfel de accidente mai puțin în oraşul reşedinţă.


Chiar dacă poliţiştii desfăşoară constant acţiuni educative şi de monitorizare a măsurilor de siguranţă rutieră care se impun la Cluj-Napoca și în județul Cluj, iniţiative precum celebrele ore de educaţie rutieră practică din anii ’90 sau chiar înainte rămân idei ce ar putea fi luate în calcul în continuare.  Pe de altă parte, cifrele în scădere amintite se înscriu într-un trend general de scădere a accidentelor grave la Cluj, conform reprezentantului Poliției Rutiere Cluj.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter