Actualitate

Ce riscă regizorul care ar fi bruscat o actriţă, la Teatrul Maghiar

Directorul Teatrului Maghiar din Cluj, Tompa Gabor, a declarat că instituţia se delimitează de gestul regizorului celei mai recente premiere, care ar fi bruscat o actriţă a instituţiei şi susţine că acestuia i-ar putea fi micşorat onorariul pentru că nu a respectat o clauză legată de rezolvarea conflictelor.

Andriy Zholdak (în dreapta) ar fi avut un acces de furie faţă de o actriţă, în timpul celei mai recente premiere a Teatrului Maghiar din Cluj. FOTO Arhivă huntheater.ro Andriy Zholdak (în dreapta) ar fi avut un acces de furie faţă de o actriţă, în timpul celei mai recente premiere a Teatrului Maghiar din Cluj. FOTO Arhivă huntheater.ro

Amintim, la începutul weekendului trecut, actriţa Eva Imre, de la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, ar fi fost bruscată în pauza premierei "Rosmersholm" de regizorul spectacolului, Andriy Zholdak, iar o altă angajată a semnalat incidentul la 112.

Lucrurile, „ţinute sub control”

„A fost un incident în fază incipientă, petrecut în pauza spectacolului, venit într-un acces de furie al regizorului, care a apucat-o de braţe pe actriţă şi a strigat la ea. Angajaţii noştri, director tehnic şi maşinişti au intervenit însă rapid şi au aplanat conflictul, astfel că nu cred că se impunea chemarea poliţiei. Suntem cu totul şi cu totul împotriva unor astfel de comportamente, oricât de mare ar fi personalitatea regizorului respectiv”, a declarat pentru Monitorul de Cluj Tompa Gabor, directorul Teatrului Maghiar din Cluj. 


Potrivit lui Tompa, Poliţia a fost apelată de regizoarea tehnică, însă nu chiar în momentul producerii incidentului, ceea ce ar susţine, potrivit lui, faptul că angajaţii au intervenit şi au aplanat rapid conflictul. Pe de altă parte, Tompa, un cunoscut regizor şi el, a menţionat că în procesul de creaţie apar adeseori situaţii conflictuale şi că în acest caz comportamentul agresiv al regizorului ar fi fost sporit de faptul că nu poate să comunice cu uşurinţă în engleză, respectiv deloc în maghiară.

Iau în calcul reducerea onorariului

Conducerea instituţiei ia în calcul diminuarea onorariului regizorului, pe baza unei clauze din contractul cu instituţia, conformă căreia „orice situaţie conflictuală se soluţionează prin intermediul direcţiunii”. Cu alte cuvinte, în caz de nemulţumire extremă faţă de un actor, regizorul ar fi trebuit să solicite intervenţia directorului instituţiei, care de altfel se afla şi el în sală la premieră.


Pe de altă parte, Tompa şi-a manifestat indignarea pentru modul în care ar fi fost prezentat incidentul în presă, în special cea de limbă maghiară. "S-a ajuns la publicarea unor lucruri fără să fie verivicate faptic şi la atacuri la persoană, respectiv incitarea publicului de a nu merge la spectacol, care poate însemna până la urmă o lipsă de respect faţă de munca actorilor, pe care pretind că îi apără”, a transmis directorul TMS. Regizorul Andriy Zholdak nu a putut fi contactat, încă, în timp ce actriţa Eva Imre a luat decizia de a nu acorda declaraţii presei. 

„Filmul” incidentului

Un incident petrecut la vineri seară, cu ocazia celei mai recente premiere de la Teatrul Maghiar din Cluj, "Rosmerholm", de Henrik Ibsen, în regia lui Andriy Zholdak, „a pus pe jar” instituţia: actriţa Eva Imre, interpreta rolului feminin principal, ar fi fost bruscată de regizor, una din ipoteze fiind cea că nu a fost mulţumit de cum şi-a interpretat rolul până atunci. Potrivit unor surse actriţa ar fi primit o palmă, iar conform altora ea a fost „scuturată” de regizor, care a ţipat totodată la ea. Cert este că o altă angajată a instituţiei a sunat la 112 semnalând incidentul.


Poliţiştii care au ajuns la faţa locului au discutat cu persoana care a făcut apelul, actriţa aflându-se pe scenă în acel moment. Oamenii legii i-au transmis paşii necesari în eventualitatea începerii unei urmăriri penale, care într-o astfel de situaţie, susceptibilă de încadrare la  „lovire şi alte violenţe”, poate fi declanşată doar după depunerea unei plângeri penale de către persoana vătămată, însoţită de un certificat medico-legal. „Până la această oră, la Secţia 1 de Poliţie, pe raza căreia a avut loc incidentul, nu a fost depusă o plângere”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, Carmen Jucan.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter