Actualitate

Peste jumătate de miliard de oameni nu au acces la apă potabilă

Sute de milioane de oameni din lumea întreagă, majoritatea dintre ei trăind în zone rurale, nu au acces la apă potabilă, informează miercuri un nou raport al organizației caritabile internaționale WaterAid, dat publicității de Ziua mondială a apei, relatează DPA.

"Astăzi 663 de milioane la nivel global nu au acces la apă potabilă și marea lor majoritate — 522 de milioane — trăiesc în zone rurale", potrivit raportului "Wild Water".

Papua Noua Guinee, Mozambic, Madagascar sunt printre țările cu situația cea mai grea din acest punct de vedere, dar și printre cele 20% dintre națiunile lumii care sunt cele mai vulnerabile la schimbarea climatică și cele mai puțin pregătite să se adapteze, se menționează în raport.


Nu mai puțin de 67% din populația rurală a națiunii insulare din Oceanul Pacific Papua Noua Guinee trăiește fără să aibă acces la apă potabilă sigură. Asta înseamnă nu mai puțin de 4,4 milioane de oameni dintr-o populație de 7,2 milioane care nu au acces la apă curată în această țară.

Raportul menționează că evenimentele legate de vremea extremă provocate de schimbarea climatică — inclusiv cicloane, inundații și secetă prelungită — ar putea îngreuna accesul la apă de o calitate sigură pentru populațiile cele mai vulnerabile ale lumii. Acest lucru va avea un impact asupra sănătății, bunăstării și modului de viață al celor mai săraci oameni din lume, apreciază autorii.


"Schimbarea climei ar urma să facă o situație deja dificilă și mai rea... S-a prognozat că peste 40% din populația globală va ajunge probabil să trăiască în zone caracterizate de un stres grav al situației apei până în 2050", se menționează în raport.

Ultimele Stiri
abonare newsletter