monitorulcj.ro Menu
Actualitate

"Atmosfera" s-a încins în 2016

Anul 2016 a bătut toate recordurile de temperatură, nivelului mării și încălzirii oceanice, informează marți Organizația Meteorologică Mondială (OMM), citată de EFE.

Temperatura maxima mondiala a fost atinsa in 2016

În ajunul Zilei Mondiale a Meteorologiei, (World Meteorological Day) care se marchează în fiecare an la 23 martie, din 1961, OMM a publicat Declarația sa anuală privind starea climei în lume, în care evidențiază 2016 ca an al tuturor recordurilor. Anul 2016 a fost cel mai cald de când se fac înregistrări meteo, cu o temperatură de 1,1 grade Celsius peste nivelul preindustrial, reprezentând o creștere de 0,06 grade peste recordul anterior înregistrat în 2015.

Temperaturile medii mondiale ale suprafeței mării au fost în 2016 cele mai ridicate de la începerea înregistrărilor, exacerbate de fenomenul meteorologic 'El Nińo'. Acest fenomen s-a înregistrat în trimestrele trei și patru ale anului 2015 și a continuat și în primul trimestru al anului 2016.


Nivelul mării la scară mondială a crescut cu 20 de centimetri de la începutul secolului XX, ca urmare în special a expansiunii termice a oceanelor și a dezghețului ghețarilor și a calotelor glaciare. Înghețul din toamna anului 2016 a fost excepțional de lent, în timp ce extinderea calotelor glaciare marine s-a contractat la mijlocul lunii noiembrie.

Nivelurile de dioxid de carbon în atmosferă au atins pragul simbolic de referință de 400 de particule la un milion în 2015 și nu vor scădea sub acest nivel generațiile viitoare din cauza caracterului durabil al CO2.


Potrivit OMM, în prezent este posibil să se dovedească clar existența unei relații între schimbarea climatică provocată de om și multe cazuri de fenomene extreme cu efecte devastatoare. Printre astfel de fenomene înregistrate în 2016 merită semnalate secetele grave care au provocat nesiguranță alimentară pentru milioane de persoane în zonele meridională și orientală ale Africii și Americii Centrale, sau uraganul Matthew care a afectat Haiti și este considerat prima furtună de categoria 4 produsă din 1963 și până acum.