Actualitate

Se schimbă regulamentul de parcare. Băncile și universitățile vor avea locuri rezervate în centrul Clujului

Nici nu a intrat bine în vigoare, că regulamentul la parcările din zona centrală a Clujului se modifică. Dacă în urmă cu două luni de zile Emil Boc spunea că nimeni nu va mai beneficia de abonamente de parcare în zona centrală, excepție făcând riveranii, acum Emil Boc s-a sucit și dă undă verde băncilor și universităților să beneficieze de abonamente de parcare.

Consilierii locali vor vota marți în ședință modificarea regulamentului de parcare care prevede că "în zona I sunt valabile doar abonamente de tip riveran persoana fizice care pot fi acordate maxim două pe unitate locativă și rezervare loc pentru instituții bancare pentru activitatea de transport valori și pentru instituțiile de învățământ superior pentru activitatea de protocol".

Boc își motivează decizia după ce a primit mai multe solicitări de la Banca Națională a României (BNR) și de la Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Cluj, cele două instituții solicitând aprobarea rezervării unor locuri de parcare menționând riscurile și vulnerabilitatea transportului de valori și posibilitatea blocării traficului în zona I.C. Brătianu.


În ceea ce privește universitățile, Boc spune că acestea derulează activități de cooperare internațională, inclusiv activități legate de participarea la organizații europene și internaționale, iar pentru asigurarea unui cadru adecvat desfășurării activitățiilor de protocol legea nu permitea rezervarea locurilor de parcare în zona tarifară I.

Potrivit proiectului de hotărâre, dacă riveranii plătesc pentru un abonament de parcare în zona I 50 de lei pe lună, băncile și universitățile vor plăti 70 de lei pe lună.


La începutul anului a intrat în vigoare noul regulament de parcare, practic parcările publice cu plata orară din zona centrală s-au dublat. Astfel, dacă până la 31 decembrie 2016 tariful pentru o oră de staţionare în zona I a fost de 2 lei, începând din luna ianuarie șoferii sunt obligaţi să plătească 4 lei.

Motivul invocat de Emil Boc privind creşterea semnificativă a preţului pe care îl plătesc șoferii pentru o oră de staţionare în zona ultracentrală a oraşului este că prin această măsură se va încuraja utilizarea mijloacelor de transport şi implicit va duce la o fluidizare a traficului.


Încadrarea străzilor din zona centrală pe zone tarifare

Zona I: Baba Novac, Bolyai, Emmanuel de Martonne, Emil Isac, Eroilor, I.C.Brătianu, Iuliu Maniu, Mihai Kogălniceanu, Octavian Petrovici, Piaţa Unirii (inclusiv parking-ul cu bariere), Samuil Micu, Ştefan Octavian Iosif, Hermann Oberth, Universităţii, Victor Fulicea, Daicoviciu, Paul Chinezu, Vasile Alecsandri, Brassai, David Ferenc, Emil Zola, Gaal Gabor, Tipografiei, Cotită, Sindicatelor, Franklin Delano Roosevelt

Zona II: Observatorului (carosabil), Berăriei, Mamaia, Calea Dorobanţilor, Nicolae Titulescu, Bucureşti, Calea Floreşti, Aviator Bădescu, Remetea, David Prodan, Andrei Mureşanu, Hasdeu, Nicolae Bălcescu, 21 Decembrie 1989, Aleea Învăţătorului, parking BRD, Bariţiu, Clinicilor, Cardinal I. Hossu, Horea, Parking Opera Maghiară, Piaţa Mihai Viteazu (parking cu bariere), Piaţa Cipariu (parking cu bariere), Parking Moţilor, Republicii, Iaşilor, Avram Iancu, Victor Babeş, Piaţa Avram Iancu, Piaţa Ştefan cel Mare, Bisericii Ortodoxe, Decebal, Traian, Dacia, Dragalina-Camera de Comerţ, Dobrogeanu Gherea, Mihai Eminescu, Pavel Roşca, Petofi Şandor, Piteşti, Ploieşti, Năvodari, Gheorghe Marinescu, Arany Janos, Cişmigiu, Nufărului, Traian Moşoiu, Rubin Patiţia, George Coşbuc, Emil Racoviţă, Crişan, Deva, C. Brâncuşi (tronson cuprins între N. Titulescu şi S. Albini)


CITEȘTE ȘI

Boc le face şoferilor viaţa un chin. A micşorat numărul parcărilor din centru şi le scumpeşte pe cele existente

Ultimele Stiri
abonare newsletter