Actualitate

Hoţii de la simulări au fost păcăliţi de site-ul de unde voiau să se inspire

La Cluj au fost eliminaţi din examen patru elevi pentru tentativă de fraudă.

Telefonul mobil este una dintre sursele de inspiratie a elevilor in timpul examenelor Telefonul mobil este una dintre sursele de inspiratie a elevilor in timpul examenelor

Reprezentanţii "dexonline.ro", spun că au schimbat definiţiile unor cuvinte căutate de peste 2.000 de ori pe internet, chiar în timpul simulărilor de la Bac şi Evaluarea Naţională.

 Ei susţin ca le-a venit ideea unei farse după ce anul trecut un subiect dat atunci la simulare, un sinonim pentru "sforţare", a provocat peste 270 de căutări înaintea şi în timpul examenului, pentru acest cuvânt.


Profesorii de la Cluj, mai stricţi cu elevii?

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, Amalia Gurzău, în județul Cluj, în timpul simulării probei de limba și literatura română, au fost eliminați 4 elevi pentru tentativă de fraudă. Eliminările din examen s-au făcut de la: Colegiul Tehnic "Victor Ungureanu" Câmpia Turzii; Liceul De Arte Vizuale "Romulus Ladea" Cluj-Napoca; Liceul Tehnologic Nr. 1 Cluj-Napoca, Liceul Special pentru Deficienți de Vedere, Cluj-Napoca.

Elevii se plâng că la Cluj profesorii sunt mai stricţi în cadrul examenelor, ulterior locurile la liceele bune fiindu-le luate de elevi veniţi din alte zone, cu note mult mai mari, obţinute datorită indulgenţei supraveghetorilor.


Teoretic, elevii nu aveau ce să caute cu telefoanele în sală

Amalia Gurzău spune că există precizări punctuale și specifice ( O.M.4799/2010)  cu privire la accesul elevilor în sălile de examen, săli care sunt supravegheate audio-video, cameră de bagaje și instructaj privind atitudinea și comportamentul elevilor pe durata probelor scrise, precum și sancțiunile aferente tentativei de faudă, aspecte pentru care, înainte de fiecare probă scrisă, ca urmare a instructajului realizat de către profesorii asistenți, elevii care susțin probele semnează de luare la cunoștință.

Pretutindenea şi zărise, cuvintele momentului pe Google

Anul acesta, la clasa a 8-a, primul subiect de la română a fost găsirea unui antonim pentru cuvântul pretutindenea, din poezia "Toamna la Miorcani", a lui Ion Pillat. Iar la simularea de Bac li se cerea elevilor un sinonim pentru "zărise".


Potrvit reprezentantului dexonline.ro, Radu Borza, "pretutindenea" a avut  o explozie, fiind pe primul loc încă de ora 9, de când a început examenul. “Ne-am gândit ca ar trebui să modificăm cu definiţii care să semene, să arate la fel, adică a zări cu zori. Da au fost create pe loc schimbarile", a declarat acesta.

Aşa că definiţia pentru pretutindenea a fost înlocuită temporar cu cea pentru pururea, iar pentru a zări - cu a zori.


Ministrul cere supervizare mai bună

Ministrul Educatiei, Pavel Năstase, susţine ca va discuta cu inspectorii, responsabili de organizarea probelor.

"Mesajul meu este în primul rand să nu mai încerce să copieze! Dacă s-a întamplat acest lucru este o abatere gravă de la regulament, este greu sa depistăm unde s-a întâmplat acest lucru. Eu am sa dau o notă către inspectorii generali să supervizeze mai bine aceste probe, chiar dacă sunt simulări, pentru că vin examenele reale", a precizat Năstase.


Peste 450.000 de elevi de clasele a 8-a, a 11-a si a 12-a susţin săptămâna aceasta simularea pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter