Actualitate

Premieră în Transilvania: Animalele diagnosticate cu insuficienţă renală pot face dializă la Cluj

O secţie a Spitalului Veterinar al USAMV Cluj-Napoca este singura din Transilvania care oferă tratament de dializă pentru animalele diagnosticate cu insuficienţă renală acută. Medicii de aici "au furat" meserie de la Spitalul Clinic de Copii, copilaşii având greutatea similară animalelor tratate.

Premieră în Transilvania: Animalele diagnosticate cu insuficienţă renală pot face dializă la Cluj  sursa foto lumeaanimalelor.ro Premieră în Transilvania: Animalele diagnosticate cu insuficienţă renală pot face dializă la Cluj sursa foto lumeaanimalelor.ro

Dializa oferă şanse de supravieţuire în cazul animalelor diagnosticate cu boli renale acute, în special a câinilor.

Medicul veterinar Răzvan Codea a declarat că începuturile secţiei de Dializă Veterinară şi Nefrologie din cadrul Spitalului Veterinar al USAMV Cluj-Napoca nu au fost simple, aici dializa fiind cea care oferă şanse de supravieţuire în cazul animalelor diagnosticate cu boli renale acute, în special a câinilor.


”Dializa oferă un timp, oferă o fereastră terapeutică pacientului fie ca să se vindece, fie ca terapia conexă să îşi facă efectul. E terapie intensivă. Putem spune că salvăm vieţi, suntem singura secţie din Transilvania unde se face dializă pentru animale. Începuturile nu au fost simple. Am tras cu ochiul la Spitalul Clinic de Copii unde lucrează prietenii noştri şi unde se face dializă pentru cei mici. Stăteam la USAMV, fugeam acolo, veneam înapoi, cum puteam. Sunt elemente ce ţin de talia pacientului, de greutatea lui, 12 – 14 kg, în ceea ce priveşte cateterul, în ceea ce priveşte setarea aparatului de dializă şi atunci ne-a ajutat foarte mult acest sejur la Spitalul de Copii. Iniţial am lucrat pe un aparat de dializă vechi, dar în 2015 am primit unul performant care a costat 16.000 de euro, acesta fiind folosit pentru pacienţi cu probleme renale acute, nu cronice”, a spus Codea, pentru Mediafax.

Potrivit acestuia, chiar dacă România a început mult mai târziu tratamentul cu dializă pentru animale ca SUA, de exemplu, în acest moment se pot oferi toate serviciile pe care le oferă şi veterinarii americani.


Prima sesiune de dializă pentru animale costă la USAMV Cluj-Napoca 450 de lei, iar următoarele 180 de lei, numărul acestora variind în funcţie de modul în care răspunde animalul la tratament.

La secţia de Dializă Veterinară şi Nefrologie de la USAMV Cluj-Napoca se primesc cazuri din toată ţara, fiind aduse animale inclusiv de la Bucureşti, Constanţa sau Timişoara.

Etichete: usamv cluj dializa
Ultimele Stiri
abonare newsletter