monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Mărțișor liric emoționant de 8 Martie. ”I PURITANI”, de Vincenzo Bellini

Ultima reprezentație a stagiunii într-un spectacol special, cu invitați surpriză!

Miercuri, 8 martie, de la ora 18:30, doamnele, domnișoarele, dar și domnii care doresc să le facă o surpriză deosebită acestora, sunt invitați la Operă!

Opera Naţională Română din Cluj-Napoca  invită clujenii la una dintre cele mai apreciate opere ale tuturor timpurilor:  ”I PURITANI”, de Vincenzo Bellini. Prezentat pentru ultima data în această stagiune, spectacolul se anunță memorabil, avându-l ca invitat special la pupitrul dirijoral pe celebrul dirijor italian Giuseppe Sabbatini.


Capodopera adusă în premieră națională pe scena teatrului liric clujean în luna decembrie 2016, este lucrarea ce a încununat creația compozitorului italian, o operă bogată în melodicitate și  simboluri profunde, aducând publicului un spectacol plin de esență și emoție, rar întâlnit în universul liric autohton. 

Spectatorii sunt poftiți să pășească încă o dată alături de artiștii Operei Naționale Române din Cluj și de invitații săi speciali, în Anglia secolului XVII, într-o poveste ce împletește partituri belcantiste cu onoarea cavalerească, sentimentul datoriei și dragostea pură.  Distribuția spectacolului din 8 Martie îi aduce pe scenă pe soliștii:  Diana Țugui (Elvira), Ștefan von Korch - invitat (Lordul Arturo Talbo), Bogdan Nistor (Sir Riccardo Forth), Petru Burcă (Sir Giorgio),  Iulia Merca (Enrichetta di Francia), Simonfi Sandor (Lordul Gualtiero Valton), Eusebiu Huțan (Sir Bruno Robertson), acompaniați de Orchestra, Corul și Ansamblul de balet al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Bagheta dirijorală îi aparține dirijorului Giuseppe Sabbatini.


”Posibilitatea de a regiza opera lui Bellini la Cluj mă onorează. Totodată, faptul de a lucra cu artiști deosebiți, consacrați și entuziaști, care participă la pregătiri și repetiții în plină forță, servind vibrațiile și coloritul acestei muzici cu atenție și talent, îmi produce o bucurie deosebită [...] Celor care ne onorează cu prezența și atenția lor le doresc un eveniment plin cu emoții și experiențe care să le încălzească inimile. Viva Bellini!”, afirmă cu tărie András Kürthy, semnatarul regiei artistice.

La rândul său, dirijorul Giuseppe Sabattini ne împărtășește entuziasmat: "Este pentru prima dată când pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca se montează «I puritani»! Mă bucur nespus că am acceptat această misiune [...] Impresionantul univers emoțional pe care acțiunea operei, deși nu foarte amplă, îl generează,  este redată cu mare măiestrie de către unul dintre cei mai mari melodiști ai tuturor timpurilor”.


”Ziua festivă de 8 Martie, precum și prilejul revederii capodoperei belcantiste pentru ultima dată în această stagiune, cer sărbătorirea ocaziei într-o ținută la papion. Spectacolul «I puritani» readuce în atenția spectatorilor campania«”Ia-ți papionul și vino la Operă!», o inițiativă inspirată de dorința de a reaminti publicului eleganța actului artistic și empatia cu care ne dorim ca acesta să fie perceput”, spun reprezentanții instituției.