Actualitate

Premieră pentru Cluj. Un tânăr va alerga 1500 de kilometri, de la Sighet până la Dunăre

Un clujean şi-a propus să bifeze o performanţă pentru România: să alerge Arcul Carpatic, ceea ce înseamnă peste 1500 de kilometri. “Nu este un concurs, este o provocare cu mine”, spune tânărul care va pleca în expediţie în câteva luni.

Andrei Sovereşan (25 de ani) nu este străin de maratoane şi competiţii de alergat. A participat la toate maratoanele din munţii din România, la cel mai mare maraton din lume, Ultra Trail du Mont Blanc, a alergat sute de kilometri prin Alpii din Franţa, Elveţia şi Italia şi acum se pregăteşte de o nouă provocare: 1500 de kilometri de alergat prin Munţii Carpaţi.

“Din octombrie, după ce nu am terminat cursa Dalmacija Ultra Trail (Croația) şi am fost foarte supărat, am încercat să găsesc metode să mă motivez cumva şi să continui alergarea. Am avut o perioadă destul de lungă în care efectiv nu mai aveam voinţă să alerg şi încercam cumva să mă motivez. Am tot căutat concursuri şi tot aşteptam să prind loc la  Western States din SUA. Din nefericire, nu am avut noroc să ajung acolo, am fost 5000 de aplicanţi pe 300 de locuri, şansele erau destul de mici, am fost, din nou, dezamăgit, după care, în luna decembrie, a venit prietena mea cu o idee să fac ceva mai special. Şi de aici a venit ideea cu alergarea Arcului Carpatic. Aceste este principalul plan pe 2017. Nu este un concurs, este o provocare cu mine”, a povestit tânărul pentru Monitorul de Cluj.


Andrei spune că acest traseu nu s-a mai făcut până acum prin alergare.

“Traseul s-a mai făcut o singură dată pe durata a 29 de zile şi a fost făcut atât cu schiuri, cât şi prin alergat. Nu a fost doar alergare. Traseul era mai scurt decât cel pe care vreau să îl urmez eu. Voi pleca din Sighet pe 1 iulie la ora 24.00 ca să am o evidenţă clară asupra timpului. Până ajung în Munţii Maramureşului parcurg 40 de kilometri în care voi merge prin sate, după care ajung pe munte şi o să mă opresc la Dunăre. Voii ajunge la 2000 de metri altitudine, voi ajunge şi prin păduri noaptea, riscuri cu urşi şi cu alte animale sălbatice. Va fi interesant. Mi-am calculat undeva la o lună de zile, depinde de vreme. Mi-am calculat iniţial să fac undeva la 60-80 de kilometri pe zi, dar muntele e munte, nu ştii niciodată ce se poate întâmpla, pun la socoteală orice: poţi face o entorsă, mai ai o durere de cap, febră musculară, se pot întâmpla o grămadă de chestii care te trag în jos. Dacă fac 60-80 kilometri pe zi mă aştept să termin traseul în două săptămâni, două săptămâni jumătate. Ceea ce ar fi foarte bine. O firmă de IT mă va ajuta cu localizarea prin GPS în timp real”, mai spune Andrei Sovereşan.


Componentă caritabilă

Andrei spune că a ales acest traseu şi cu un scop caritabil şi vrea să motiveze şi alţi alergători să se implice şi să facă ceva inedit.

“Am ales acest traseu cu un scop caritabil. Fondurile pe care o să reuşesc să le adun din această provocare o să meargă pentru spitalul copiilor, un spital pentru copiii bolnavi de cancer şi leucemie. Este o cauză în care eu cred. Mi-ar plăcea ca după ce fac chestia aceasta să motivez mai mulţi alergători să se implice în cauze caritabile şi să încerce să facă ceva mai inedit. O să am nevoie de foarte mult sprijin. O să încerc să lansez un apel către toţi alergătorii şi nu numai, să sprijinim această cauză şi să mă ajute, inclusiv pe mine. Lansez o invitaţie celor care vor dori să vină cu mine o bucată din traseu, iar pentru cei care nu pot să vină vom face ceva sistem prin care să se poată dona banii pentru spitalul copiilor. Sper să fie cât mai multă lume receptivă la invitaţia mea şi să vină efectiv cu mine traseu. După 2-3 zile de alergare pe munte şi somn puţin, alergarea va fi foarte lentă, foarte înceată şi oricine poate să mă ajute”, a mai spus Andrei.


Traseu necunoscut

Tânărul recunoaşte că o parte din traseu îi este total necunoscut.

“Mare parte din traseu nu l-am văzut niciodată, nici măcar să mă plimb. Voi pleca din Sighetul Marmaţiei şi voi urma toată creasta Carpaţilor. O să încep cu Orientalii. Am ales Sighetul că acolo se agaţă harta în cui şi să merg până unde se termină munţii în sud. Partea cea mai grea o să fie, poate, alergarea pe noapte, o să încerc să evit cât de mult posibil. Momentan, îmi pregătesc traseul şi îmi caut toate cabanele şi toate refugiile. Distanţa este foarte lungă, o să iasă la undeva 1500 de kilometri. O să fie ceva interesant. Prietenii îmi spuneau că e un concurs, nu e un concurs, e o provocare cu mine. O mare parte din traseu nu îl ştiu. În Carpaţii Orientali nu am umblat, nu îi ştiu. Am citit doar despre marcaje. Am zis 1500 de kilometri, dar pot ajunge şi la 2000 dacă mă rătăcesc. Poate în prima săptămână o să merg 60-80 de kilometri într-o zi, dar după aceea o să intervină oboseala, nu mai poţi să te concentrezi să ţii traseul aşa cum trebuie. Cred că va fi interesant”, mai spune Andrei.


Pregătirea şi meniul zilnic

Andrei Sovereşan s-a născut şi a crescut în Cugir, judeţul Alba până la terminarea liceului. A terminat Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii Babeş Bolyai Cluj, acum este la master pe Planificare şi Dezvoltare Regională. Momentan este ospătar. 

Alerg zilnic, minim 10 kilometri pe zi, alergat cât de mult pe dealuri, am zile în care antrenamentul îl am de 30 de kilometri, ajung acasă, fac un duş şi plec la serviciu. Eu aşa am început alergarea, mergând pe munte. În ceea ce priveşte bagajul pentru noua expediţie. Mi-am calculat la minim 3 litri de apă să am tot timpul cu mine. Tot încerc să experimentez reţete, să îmi fac batoane de casă cu seminţe de susan cu miere sau smochine, curmale. Asta va fi principala mâncare. De asta îmi caut puncte de interes, cabane unde pot să servesc o ciorbă sau ceva gătit. Trebuie să am şi grijă la alimentaţie. Dacă o să am sprijin din partea prietenilor, care să vină să mă aştepte în locuri prestabilite şi să-mi aducă ei o porţie de paste calde, ar fi extraordinar. În principiu, o să merg pe batoane şi seminţe”, a povestit Andrei.


Cât despre costuri: “Costurile? Minime aş spune. Costul ar fi transportul din Cluj până în Sighet, după care costul transportului din Oraviţa până în Cluj. În rest, eventual când ajung la cabane cât costă un meniu, 15-20 de lei, o dată la două zile. Deja în iulie se fac şi fructele de pădure, mai mănânc şi de pe traseu. Nu ar fi prima dată când mănănc fructe de pădure”, a conchis Andrei.

Andrei Sovereşan, maratonist

“Nu vor fi 24 de ore din 24 de alergat. Este proverbul acela care spune «dacă nu poţi să alergi, mergi, dacă nu poţi să mergi, târâşte-te»”

Întreaga poveste a lui Andrei Sovereşan o puteţi citi aici.

Ultimele Stiri
abonare newsletter