Actualitate

Clujenii ies în stradă, din nou, duminică. De data aceasta pentru susţinerea DNA

Manifestaţii de susţinere a Direcţiei Naţionale Anticorupţie au fost anunţate pe Facebook, pentru duminică, Cluj şi în alte oraşe din ţară, sub sloganul "Susţinem DNA, vrem depolitizarea instituţiilor”.

"Reacţionăm la noile semnale de limitare şi subordonare a unor instituţii. Politizarea şi numirea în funcţie după criterii şi interese politice este primul motiv care ne-a scos în stradă. Dacă DNA nu ar fi cercetat maniera în care OUG 13 a fost adoptată, nu am fi aflat astăzi că ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul oferise în primă fază un aviz negativ proiectului de modificare a codurilor penale, motiv pentru care şedinţa a fost amânată până la ora 21.00, pentru a fi redactat un nou aviz, de această dată pozitiv. Azi am aflat că DNA a trecut peste limite în anchetarea acestui dosar. Dar dacă nu era de competenţa acestei instituţii, cine ar trebui să scoată la iveală aceste nereguli şi de ce nu a făcut-o?”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului.

Oamenii au anunţat că vor ieşi în stradă pentru a susţine Direcţia Naţională Anticorupţie înPiaţa Unirii din Cluj.


Curtea Constituţională a admis, luni, că există un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Guvern pe tema anchetei privind OUG 13. Sesizarea în acest sens a fost făcută de către preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele CCR consideră că, în cazul dezbătut de Curte, este vorba de un asemenea conflict juridic. „Dacă Parchetul (DNA - n.r.) s-ar fi limitat în acţiunea sa să verifice dacă în mod concret s-a săvârşit vreo infracţiune în legătură cu acele fapte, lucrurile s-ar fi derulat în mod firesc, fără apariţia unui conflict. DNA a început o acţiune care s-a marcat prin descinderi la MJ, audieri de la cel mai mic la cel mai mare în legătură cu felul în care s-a adoptat un act normativ. El se aprobă în anumite condiţii şi este o putere delegată din partea autorităţii legislative (...) DNA s-a apucat să vadă în ce măsură s-au îndeplinit condiţiile unei OUG, dacă s-au primit toate avizele, lucruri care exced competenţelor DNA”, a spus Dorneanu.


El a precizat că verificarea respectării condiţiilor de adoptare a unei ordonanţe de urgenţă revine Curţii Constituţionale, nu DNA şi că a fost încălcat dreptul Guvernului de a decide oportunitatea legiferării.

Ultimele Stiri
abonare newsletter