monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Lupul paznic la oi! Pădurarii, mână în mână cu hoții. Cum au dispărut sute de arbori din pădurile Clujului

Patru bărbați au fost reținuți și ulterior arestați preventiv pentru comiterea unor infracţiuni silvice, fiind cauzat un prejudiciu de peste 80.000 de lei.

Cei patru au fost reţinuţi pentru 24 de ore de către poliţişti, ulterior fiind dispusă măsura controlului judiciar faţă de doi dintre aceştia şi a arestării preventive faţă de ceilalţi.

Potrivit unui comunicat de presă al IPJ Cluj, la data de 1 decembrie 2016, poliţiştii au depistat doi bărbaţi, de 30 şi 36 de ani, din judeţul Bistriţa-Năsăud, în timp ce tăiau arbori nemarcaţi dintr-o pădure depe raza comunei Moldoveneşti.


"La faţa locului au fost găsiţi 20 de arbori tăiaţi, în urma cubajului rezultând peste 30de metri cubi de material lemnos. De asemenea, la acea dată, poliţiştii au găsit circa 148 metri cubi de material lemnos, lemn care ar fi fost tăiat de cei doi şi adus la drum practicabil pentru a putea fi transportat cu autovehicul. În urma probatoriului administrat, la data de 25 ianuarie 2017, poliţiştii i-au reţinut pe cei doi pentru 24 de ore, ulterior fiind dispusă măsura controlului judiciar", arată reprezentanții IPJ Cluj.

În urma extinderii cercetărilor, au fost identificaţi doi bărbaţi, de 59, respectiv 58 de ani, din comunele Valea Ierii şi Moldoveneşti, bănuiţi de comiterea infracţiunilor de tăiere ilegală şi furt de arbori, sub forma instigării, respectiv a complicităţii.


"Conform cercetărilor efectuate, în perioada iunie-decembrie, bărbatul în vârstă de 59 de ani i-ar fi instigat pe cei doi depistaţi în flagrant delict să taie şi să sustragă material lemnos. De asemenea, bărbatul de 58 de ani, având atribuţii de pază a pădurii, ar fi contribuit la comiterea acestor fapte prin neluarea măsurilor specificepostului ocupat. Astfel, în perioada menţionată, din pădurile de pe raza comunei Moldoveneşti s-ar fi tăiat peste 300 de metri cubi de material lemnos (fag, carpen, salcie, molid, paltin, arbori de esenţă răşinoase), fiind cauzat un prejudiciu total de peste 80.000 de lei,recuperat parţial", se arată într-un comunicat de presă al IPJ Cluj.

La data de 1 martie, poliţiştii i-au reţinut pentru 24 de ore pe cei doi bărbaţi pentru comiterea a trei infracţiuni de instigare/complicitate la infracţiunea de tăiere ilegală de arbori şi a unei infracţiuni de instigare/complicitate de furt de arbori.


Faţă de cei doi, magistraţii au dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.