Actualitate

Zboruri din Cluj spre Cipru. De ce este importantă noua destinaţie de pe aeroport pentru clujeni

Insula Afroditei, cum mai este numită Cipru, este una dintre cele mai pitoreşti din Marea Mediterană, nu degeaba legendele spun că aici s-a născut, din spuma mării, zeiţa iubirii, Afrodita. Cipru a sedus și a inspirat generații întregi de călători. Iar acum, insula este la un zbor distanţă pentru clujeni.

Potrivit datelor Ministerului de Turism din Cipru, anul trecut 29.000 de români au ales această ţară ca  destinaţie turistică, iar prin inaugurarea zborurilor directe Cluj-Larnaca, oficialii ciprioţi se aşteaptă ca numărul acestora să fie într-o continuă creştere.

De ce este importantă noua rută pentru clujeni? Deschide o piaţă cu potenţial turistic. Insula se mândrește nu doar cu peisaje de vis, ci și cu o istorie bogată. Este o destinație ideală atât pentru plajele superbe, cât și pentru siturile arheologice și zonele naturale care te lasă fără cuvinte. 


Cele mai importante atracţii turistice sunt:

Larnaca este unul dintre cele mai vechi oraşe de pe insulă, un loc ideal pentru plimbare. Cei pasionaţi de natură pot vizita Lacul Sărat, unde trăiesc 7.000 de păsări flamingo.


Mormintele Regilor, aflate lângă orașul Paphos, sunt, de fapt, o necropolă uriașă ce datează din secolul al IV-lea î.Hr. În ciuda numelui, nu există dovezi că vreun membru al familiei regale este înmormântat în acest loc. Aceste morminte sunt unice în Cipru, fiind influențate de tradiția egipteană.

Una dintre cele mai frumoase ruine de castele din Marea Mediterană, Sf. Ilarion este un bastion al vechilor cruciați în jurul căruia sunt țesute o mulțime de legende și mituri. Labirintul uriaș de holuri și încăperi șerpuiește pe munte și este un adevărat paradis pentru pasionații de istorie.


Cea mai populară din Cipru, plaja Nissi se află în stațiunea Ayia Napa. Apa nu foarte adâncă și perfect curată face din plaja Nissi locul ideal pentru bălăcit.

Cea mai populară atracție turistică din orașul Paphos este Casa lui Dionis, unde turiștii pot admira o colecție uriașă de mozaicuri în culori vibrante. Clădirea este numită după zeul Dionis ce apare în multe dintre mozaicurile din casă, care înfățișează scene din mitologia greacă.


Nicosia, capitala cipriotă, este împărțită în două, Nicosia de Sud şi Nicosia de Nord. Poți trece dintr-o parte într-alta doar prezentând pașaportul.

Limassol este al doilea oraș ca mărime din Cipru și găzduiește Portul Limassol, cel mai mare centru de transport de pe insulă și un punct important în comerțul din Mediterana.


Palaepaphos este unul dintre cele mai venerate situri din Cipru. Odinioară era sanctuarul antic al Afroditei și locul în care s-a dezvoltat cultul acestei zeițe.

De când încep zborurile

Clujenii pot zbura de pe Aeroportul Cluj spre Larnaca începând cu 9 aprilie 2017, odată cu deschiderea rutei de către Blue Air. Zborurile vor fi operate de tre ori pe săptămână, în zilele de marţi, joi şi duminică.

Potrivit reprezentanţilor companiei, există cerere din partea agenţiilor de turism de a merge în Cipru, iar până acum, clujenii nu aveau altă opţiune să meargă în Larnaca decât cu escală la Bucureşti.

“Reprezintă încă o destinaţie pe care o oferim din Cluj în tentativa noastră de a acoperi cât mai multe destinaţii. Sunt statistici făcute, sunt statistici ale noastre, construite de noi, dar şi cu ajutorul agenţiilor de turism care ne-au solicitat şi ne-au făcut o listă cu priorităţi, unde se cer destinaţii de vacanţă. Piaţa turistică din Cluj este destul de matură, o piaţă care este obişnuită cu călătoria, cu o componentă destul de mare de oameni tineri, este o piaţă organizată. Din Cluj, pentru vara lui 2017 vor fi mai multe curse charter, studiem acum vara anului următor, 2018, nu pot să le pun pe hârtie, dar mai sunt nişte proiecte. Vor mai apărea şi alte destinaţii de la Cluj. Aşteptăm un sprijin şi din partea aeroportului să beneficiem de nişte statistici pe care le au ca să putem construi împreună potenţial de noi destinaţii. 3 milioane de pasageri pe Aeroportul Cluj este mult, având în vedere de unde a pornit. Cred că numărul lor va creşte pentru că s-au creat facilităţi, ca orice lucru, mai poate fi îmbunătăţit. Având trafic, având venituri, automat trebuie să şi reinventezi pentru a asigura viitorul obiectivului respectiv”, a spus Gheorghe Răcaru, director Blue Air, la evenimentul de lansare a noii rute care a avut loc joi seara la Cluj-Napoca.

Iuliu Pop, directorul operaţional al Aeroportului Internaţional Cluj, a precizat că noua rută aduce un plus pasagerilor.

“În cursul anului trecut am început o colaborare cu această companie şi nu a trecut nici măcar un an şi deja se văd rezultatele. Anul acesta Blue Air va opera 11 destinaţii care vor aduce un plus pasagerilor noştri. Sperăm la cât mai multe destinaţii”, a spus Pop.

Ultimele Stiri
abonare newsletter