Actualitate

Boc către meşteşugari: Când vor dori să facă lucruri de calitate în oraş, sunt mai mult decât bineveniţi

Meşteşugarii din Cluj-Napoca au fost, miercuri, în grevă japoneză, purtând banderole albe şi şnur de mărţişor legat de unelte, în semn de protest faţă de decizia Primăriei de a atribui organizarea Târgului de Mărţişor unei firme care percepe tarife mari pentru închirierea căsuţelor din Piaţa Unirii.

Preşedintele Breslei Meşteşugarilor din Transilvania, Molnar Attila, a declarat miercuri că Primăria Cluj-Napoca nu a consultat organizaţiile profesionale ale meşteşugarilor aşa cum s-a procedat anii anteriori, ci a atribuit organizarea Târgului de Mărţişor unei firme care percepe tarife foarte mari pentru închirierea căsuţelor de lemn.

Molnar a mai spus că firma care s-a ocupat de Târgul de Mărţişor din Piaţa Unirii a cerut chirii extrem de mari, pe care meşteşugarii nu şi le pot permite, preţurile pentru închiriere fiind cuprinse între 900 de lei pentru mărţişoare şi 4.000 de lei pentru alte produse.


Primarul Emil Boc spune că nu a făcut altceva decât să aplice standardele de calitate.

“Din nefericire, Primăria nu a făcut altceva decât să aplice standardele de calitate pentru centrul Clujului. Oricând Asociaţia Meşteşugarilor doreşte să facă lucruri de calitate în oraş sunt mai mult decât bineveniţi. Habar nu am cine e firma respectivă, a venit cu un principiu coerent, cu un model de căsuţe foarte civilizat. Am fost să cumpăr şi eu mărţişoare, căsuţele arată bine după părerea mea. Nu mai există în zona centrală standuri care să nu facă faţă faţă standardelor unui oraş cum e Clujul. Dacă Asociaţia Meşteşugarilor pune pe hârtie un concept, toată lumea e binevenită. Îi rog pe toţi: primează calitatea în centrul Clujului. Am ridicat pretenţiile de calitate şi standardele. Din moment ce piaţa e plină, eu cred că preţurile sunt acceptabile pentru toată lumea. Voi monitoriza sa văd cum va arăta pâna la sfârşit piaţa, este standardul de la care pornim, în sus, nu în jos”, a spus Boc joi într-o emisiune la radio.


Primarul a mai spus că vechile standuri puneau în pericol siguranţa oamenilor.

“Anii trecuţi, am avut plângeri de la poliţie că anumite standuri puneau în pericol siguranţa oamenilor. La vânt, de exemplu, unele scânduri erau luate pe sus, sau la viscol. Şi din perspectiva siguranţei publice nu mai pot fi amplasate standuri care nu corespund standardelor de siguranţă sau estice. Oricine se asociază şi vine cu oferte de calitate este binevenit. A fost o singură ofertă depusă la Primărie. Noi nu am făcut nicio solicitare. Am ales pe locaţia respectivă cea mai bună ofertă, cea mai de calitate ofertă depusă. Pentru centrul Clujului acesta este singurul şi unicul element pe care îl avem în vedere: calitatea. E punctul zero al oraşului. Ne ducem într-o altă etapă a evoluţiei oraşului, acest oraş merge foarte repede, e foarte dinamic, ce a fost valabil anul trecut nu mai este valabil anul acesta. Pretenţiile oamenilor trec la un alt nivel. Oraşul acesta are şi o calitate a vieţii comparabilă cu alte oraşe din Europa. Clujul e ca un cal nărăvaş, trebuie să-l ţii de căpăstru, să-l struneşti, pretenţiile oamenilor sunt în creştere”, a mai spus Boc.


Alice Iştoc vinde la o tarabă din Piaţa Muzeului tablouri, mărţişoare şi bijuterii şi s-a aflat în grevă japoneză pentru că nu a putut plăti chiria cerută pentru o căsuţă din lemn în Piaţa Unirii.

„Am aflat în ultima clipă că a venit un organizator de târguri din alt oraş să facă Târgul de Mărţişoare în Piaţa Unirii, iar Primăria i-a permis acest lucru. Noi nu am fost consultaţi, nu am fost întrebaţi. Taxele de închiriere a căsuţelor din lemn sunt foarte mari. Ni s-a cerut 2.600 de lei pentru o căsuţă în care puteam vinde toată marfa şi 900 de lei doar pentru mărţişoare. Nu ne permitem să dăm aceşti bani. Câte mărţişoare putem vinde doar pentru a acoperi taxa? Anul trecut am plătit sub 100 de lei pentru standul de mărţişoare”, a spus aceasta.


Târgul de Mărţişor din Piaţa Unirii este deschis până în 12 martie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter