monitorulcj.ro Menu
Actualitate

UPDATE: Cei doi studenţi la Medicină în Cluj, care au aderat la ideologia unei organizaţii teroriste, au fost expulzaţi din ţară

Doi cetăţeni germani, unul dintre ei de origine siriană, care au aderat la ideologia organizaţiei teroriste Daesh manifestând o predispoziţie spre violenţă, au fost declaraţi ca persoane indezirabile pentru România pentru o perioadă de 10 ani, anunţă Serviciul Român de Informaţii (SRI).

Membri ai Statului Islamic

UPDATE

Cei doi cetăţeni au fost îndepărtaţi de pe teritoriul României, pe numele lor fiind instituite consemne de nepermitere a intrării în ţara noastră, pe o perioadă de 10 ani, potrivit unui comunicat de presă al Serviciului de Imigrări Cluj.

Poliţiştii au depistat cele două persoane, un bărbat şi o femeie, în vârstă de 23 de ani, respectiv 21 de ani, pe raza municipiului Cluj-Napoca. Ulterior, în aplicarea sentinţelor instanţei de judecată, poliţiştii de imigrări au îndepărtat sub escortă, cele două persoane, de pe teritoriul ţării noastre. La ieşirea din ţară, pe numele acestora au fost instituite consemne nominale de nepermitere a intrării în România, pentru o perioadă de 10 ani, se arată în comunicat.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cei doi, soţ şi soţie, locuiau în Cluj pentru studii la medicină, bărbatul fiind ajuns în România din 2014 în timp ce soţia sa a ajuns doi ani mai târziu, în 2016.


"Urmare a măsurilor specifice întreprinse de către Serviciul Român de Informaţii în cooperare cu Parchetul de pe Lângă Curtea de Apel Bucureşti şi Inspectoratul General pentru Imigrări din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, s-a dispus declararea ca persoane indezirabile pentru România a doi cetăţeni germani, M.B. şi N.R., unul dintre ei de origine siriană, pentru o perioadă de 10 ani", se arată într-un comunicat de presă al Serviciului Român de Informaţii (SRI), remis miercuri Mediafax.

Cei doi au intrat în atenţia SRI în cursul anului 2016, întrucât derulau activităţi care constituiau riscuri la adresa securităţii naţionale.


"Aceştia au parcurs un proces rapid de (auto)radicalizare şi au aderat la ideologia organizaţiei teroriste Daesh, manifestând o predispoziţie spre violenţă. M.B. şi N.R. au derulat activităţi de propagandă şi îndoctrinare religioasă, cu scopul atragerii unor coreligionari din România spre ideologia jihadistă. Mai mult, pe parcursul şederii în România, cei doi au prospectat ideea de a călători în Siria, cu scopul de a se alătura Califatului Daesh. Având în vedere aspectele menţionate, SRI a acţionat în scopul prevenirii materializării ameninţărilor la adresa securităţii naţionale, rezultate din prezenţa şi activităţile desfăşurate pe teritoriul României de către cetăţenii străini", potrivit sursei citate.

Oficiali apropiaţi anchetei au precizat că cei doi, soţ şi soţie, locuiau în Cluj, fiind studenți la medicină. Bărbatul ar fi ajuns în România din 2014 în timp ce soţia sa a ajuns doi ani mai târziu, în 2016.