Actualitate

Alo, ţeapă! O femeie din Cluj-Napoca, păgubită de 18.000 de lei prin înşelăciunea "accidentul"

Metoda "accidentul" a apărut pe piaţa înşelăciunilor de mai bine de doi ani şi încă mai face victime în rândul clujenilor neinformaţi.

Inselaciunea prin metoda accidentul este una dintre cele mai populare Inselaciunea prin metoda accidentul este una dintre cele mai populare

O femeie din Cluj-Napoca a rămas la începutul acestei săptămâni fără 18.000 de lei după ce i-a dat unor necunoscuţi pe motiv că astfel nu vor depune plângere împotriva ginerelui său, care ar fi avut un accident.

“La nivelul Poliţiei Municipiului Cluj-Napoca este înregistrat un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, în care a fost reclamat un prejudiciu de 18.000 de lei. Persoana vătămată, o femeie de 77 de ani din Cluj-Napoca, ar fi fost contactată telefonic şi informată că ginerele acesteia ar fi accidentat un domn, iar ca să nu fie tras la răspundere penală i s-au solicitat bani. Persoana vătămată s-a întâlnit cu o personă şi i-a înmânat suma de 18.000 de lei. Noi continuăm cercetările pentru a identifica persoanele implicate şi a-i trage la răspundere penală“, a declarat pentru Monitorul de Cluj, Carmen Jucan, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj. 


Femeia şi-ar fi sunat rudele să vadă dacă e adevărat sau nu, abia după ce a dat banii

Metoda de înşelăciune e deja “uzată“.

Poliţia a avut până acum nenumărare cazuri de infracţiuni comise prin aceeaşi metodă şi a derulat campanii de informare, inclusiv cu ajutorul bisericilor, dar oamenii încă mai cad în plasă.


Păcăleala este simplă, iar escrocii sunt înarmaţi cu răbdare, luând la rând numerele de telefon până dau de victima care corespunde "profilului". Adică o persoană în vârstă, cu copii plecaţi în străinătate sau care nu mai locuiesc cu ea. Se prezintă ca avocat al copilului care din nefericire a provocat un accident rutier, fiind rănite două sau trei persoane, internate la spital. Pentru mai multă credibilitate, în convorbire intervine apoi o altă persoană care se dă drept fiul sau fiica bătrânului, care cere ajutor plângând, iar apoi, rapid, îl dă înapoi la telefon pe avocat.

Acesta vine cu rezolvarea: bătrânul să-i plătească reîncărcarea cartelei telefonice, pentru a putea discuta în continuare, precum şi despăgubiri pentru victimele accidentului. Prea panicaţi ca să mai gândească limpede, naivii cad în plasă şi plătesc cât le spun escrocii. Unii prin transfer bancar rapid, alţii direct persoanelor indicate de "avocaţi".


Nu daţi bani necunoscuţilor!

Pentru a preveni înşelăciunile, poliţiştii clujeni le recomandă prudenţă persoanelor pe care diverşi necunoscuţi le abordează sub pretextul unor accidente provocate de rude. În primul rând, să-şi sune aceste rude pe numerele de telefon cunoscute, pentru a verifica dacă situaţia de urgenţă este reală, ori - dacă acest lucru nu e posibil - să ceară "binevoitorului" o întâlnire directă şi să sune imediat la 112 pentru sprijin.

Aceeaşi prudenţă e recomandată şi în discuţiile cu persoanele care vă abordează pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător, existând posibilitatea ca acestea să încerce să afle detalii despre familie ori vecini.


Tot ca să culeagă informaţii, escrocii ar putea să vă bată la uşă dându-se angajaţi ai unor firme de cablu, curierat ori agenţi de vânzări. "Nu le permiteţi accesul decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu. Nu le furnizaţi informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini", spun poliţiştii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter