Actualitate

Solist ardelean cu peste 800 de concerte, invitat mâine la Filarmonică

Pianistul transilvănean Csíky Boldizsár jr, cu peste 800 de concerte în portofoliu, este solistul invitat al concertului programat vineri la Filarmonica din Cluj.

Csíky Boldizsár jr va interpreta „Rhapsody in Blue”, de George Gerswhin / Fotosen.ro Csíky Boldizsár jr va interpreta „Rhapsody in Blue”, de George Gerswhin / Fotosen.ro

Csíky Boldizsár, în calitate de pianist şi Theo Wolters - dirijor sunt cei doi invitaţi ai concertului simfonic programat vineri seară la Filarmonica de Stat Transilvania. George Gerswhin şi Jean Sibelius sunt compozitorii ale căror lucrări vor răsuna în sala Colegiului Academic.

Filarmonica de Stat „Transilvania” îi invită pe clujeni vineri 24 februarie, de la ora 19, la concertul simfonic dirijat de Theo Wolters, pe scena Colegiului Academic. Alături Orchestra Filarmonicii „Transilvania” este invitat pianistul Csíky Boldizsár, un apreciat artist ardelean, totodată profesor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. El va interpreta lucrarea „Rhapsody in Blue”, de George Gerswhin, programul serii fiind întregit de lucrările „Finlandia” şi „Simfonia nr. 2 în Re major” de Jean Sibelius.


A susţinut peste 800 de concerte

Csíky  Boldizsár jr. s-a născut la Reghin în 1968, după care urmat Liceul de Artă din Târgu Mureş, unde i-a avut ca profesori pe Szőnyi Márta şi Ávéd Silló Éva. A studiat ulterior la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj cu profesorii Ileana Prada şi Dana Borşan, iar la compoziţie cu Hans Peter Türk. În 1994 a primit premiul „Cella Delavrancea” acordat de maestrul Dan Grigore. A susţinut cursuri post-universitare la Din anul 1991 a urmat cursuri postuniversitare cu Maestrul Jenő Jandó, de la Academia de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta şi în Germania cu profesorul Lev Naumov. S-a specializat sub îndrumarea multor alţi pianişti recunoscuţi, iar în anul 2000, după numeroase colaborări, aproximativ 40 de concerte pe an, directorul muzical (Walter Krafft) al instituţiei Münchener Musikseminar (Germania) îi acorda titlul de solist permanent.

Ca artist interpret, a susţinut peste 800 de concerte şi recitaluri în toate centrele muzicale din ţară şi peste hotare: Austria, Anglia, Bulgaria, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Scoţia, Rusia, Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Cehia, America şi Japonia. Între dirijorii cu care a colaborat se numără Erich Bergel, Ion Baciu, Emanuel Elenescu, Emil Simon, Petre Sbârcea, Ludovic Bács, Aczél Ervin, Remus Georgescu, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Ilarion Ionescu-Galaţi, Sabin Pãutza, Edvard Tschivzhel, Kocsis Zoltán, etc. Din 2006 este doctor în muzică  şi în prezent este profesor universitar la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj.


Dirijorul, fost membru al Concertgebouw 

Născut în 1955, în Melick, în sudul Olandei, dirijorul Theo Wolters a început cu studiul trompetei şi a studiat la Conservatorul din Maastricht, la clasa renumitului trompetist Wim Groot, fost prim trompetist la Orchestra Concertgebouw. Înainte de a-şi termina studiile la Conservatorul din Maastricht, Theo Wolters era deja angajat ca prim trompetist la Overrijsels Philharmonisch din Enschede (Olanda) şi la Filarmonica din Essen (Germania). Începând cu anul 1979, a devenit membru al faimoasei Royal Concertgebouw Orchestra, unde a lucrat cu marii dirijori ai lumii, ca Leonard Bernstein, Bernhard Haitink, Carlos Kleiber, Riccardo Chailly, Nikolaus Harnoncourt şi Mariss Jansons.

A devenit dirijor


În paralel cu cariera sa instrumentală şi orchestrală, Theo Wolters a studiat dirijatul sub îndrumarea lui Piet Stalmeier şi Roberto Benzi. A susţinut concerte alături de Orchestra Simfonică Slovacă de Stat, Orchestra Simfonică din Tbilisi, Sinfonietta Slovaka, dar şi cu numeroase Orchestre ale Filarmonicilor din România.

A dirijat una din marile Orchestre ale lumii


Începând cu anul 2004, Theo Wolters a fost asistentul lui Mariss Jansons la celebra orchestră din Amsterdam şi a avut chiar ocazia să dirijeze Concertgebouw în concertele din 20 şi 21 iunie 2008, când Jansons a fost bolnav. A dirijat cu succes cu ocazia respectivă Simfonia Turangalîla de Olivier Messiaen. Din septembrie 2010, Theo Wolters este dirijor invitat permanent al Filarmonicii din Sibiu.

Programul concertului


Reprezentaţia de vineri a Filarmonciii de Stat Transilvania începe la ora 19, la Colegiul Academic, având următorul program: Jean Sibelius –„Finlandia, op. 26”, George Gerswhin – „Rhapsody in Blue” şi  Jean Sibelius – „Simfonia nr. 2 în Re major, op. 43”. Biletele se pot cumpăra online de pe biletmaster.ro şi de la agenţia de bilete a Filarmonicii din incinta Casei de Cultură a Studenţilor, de luni până miercuri între orele 10 – 14, marţi şi joi 12 – 18 şi vineri 10 – 14, respectiv cu o oră înainte de concert, direct de la locaţia acestuia. Un tichet costă 25 de lei şi 13 lei cu preţ redus pentru elevi, studenţi şi pensionari.

 

abonare newsletter