monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Peste 10% din controalele de prevenire desfăşurate de ISU Cluj în 2016 au sfârşit cu amenzi

Un procent mai mare de 10% din cele 5.800 de activităţi de prevenire desfăşurate de pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj în anul 2016 s-au încheiat cu amenzi contravenţionale, conform raportului care a evaluat activitatea instituţiei în anul trecut.

FOTO Arhivă

Tragedia petrecută la final de 2015 în clubul Colectiv din Bucureşti, local care funcţiona fără aviz ISU, a dus la schimbări legislative anul trecut, Legea 307 din 2006 fiind modificată prin Ordonanţă de Urgenţă aprobată prin Legea 33 din 2016, intrată în vigoare din martie 2016.

Cu toate acestea, unii operatori nu par să fi luat toate măsurile necesare prevenirii unor incendii ample. Cel puţin asta reflectă controalele efectuate în 2016 de ISU Cluj, care s-au intensificat după schimbările legislative amintite, „iar manifestările cu public numeros, concertele și și festivalurile desfășurate în județ au solicitat suplimentar gradul de încărcare al inspecției de prevenire pe parcursul anului trecut”, arată raportul ISU Cluj pe 2016.


Inspectorii au desfăşurat în 2016 un număr de 5883 de activități de prevenire, în care au fost depistate nu mai puţin 1905 deficiențe și au fost aplicate 660 de sancțiuni contravenționale, potrivit raportului. Ponderea amenzilor depăşeşte astfel procentul de 10% din totalul controalelor efectuate.

Un alt incendiu de proporţii într-un club, Bamboo, din Bucureşti, a stârnit în ianuarie 2017 îngrijorarea românilor. ISU Cluj atrage atenţia că deadline-ul până la care localurile trebuie să intre complet în legalitate, prin obţinerea autorizaţiei de securitate la inccendiu se apropie de final.


„Amintim faptul că, pe data de 30 iunie a.c., va expira termenul pentru funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu și se va putea dispune oprirea funcționării, ori utilizării construcțiilor cu aria desfășurată mai mare de 200 mp, având destinația comerț, cultură sau turism, în conformitate cu art. 44, pct. VI al Legii 307/2006 reactualizată, coroborat cu HG 915 din 2015”, subliniază reprezentanţii ISU Cluj.

Conform lor, categoriile de construcții și amenajări care se supun avizării/autorizării privind securitatea la incendiu sunt prevăzute în HG 571/2016.


De amintit că nici Clujul nu a fost scutit de incendii de proporţii la unele localuri: fostul Nera – Janis Stuff de pe strada Victor Babeş şi restaurantul Livada fiind afectate de astfel de evenimente în ultmii ani. De asemenea în ianuarie 2017 pompierii ISU au fost alertaţi pentru o alarmă de incendiu la restaurantul Memo 10 de pe bulevardul Moţilor, administrat de Primăria Cluj-Napoca. Din fericire a fost vorba de un incident de mici proporţii, cauzat de aprinderea unor deşeuri de lemn de la demisolul localului, incendiul fiind rapid stins.

Etichete: 2016 colectiv isu cluj