Actualitate

DNA Cluj: Administrator de firmă, trimis în judecată pentru evaziune fiscală cu prejudiciu de 2,6 milioane euro

Jenei Miklos-Balasz, administrator al unei societăţi comerciale, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Cluj, într-un dosar de evaziune fiscală cu prejudiciu de aproape 12 milioane de lei.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis marţi, inculpatul este acuzat de evaziune fiscală în formă continuată (două fapte), fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi spălare de bani.

"În perioada martie 2008 - decembrie 2011, inculpatul Jenei Miklos-Balasz, în calitate de asociat unic şi administrator al unei societăţi comerciale, nu a declarat şi nu a evidenţiat în actele contabile ori în alte documente legale un număr total de 64 de operaţiuni comerciale, constând în achiziţii intracomunitare de cafea verde şi cafea solubilă, în scopul sustragerii de la plata accizelor către stat. De asemenea, inculpatul a evidenţiat în contabilitatea societăţii un număr de 98 operaţiuni fictive, reprezentând pretinse achiziţii de cafea de la mai multe societăţi comerciale de tip 'fantomă' de pe teritoriul ţării, în scopul diminuării bazei de calcul pentru impozitul pe profit şi deducerii nelegale de TVA", se arată în comunicat.


Conform aceleiaşi surse, Jenei Miklos-Balasz, pentru a ascunde adevărata natură a provenienţei veniturilor obţinute din evaziune fiscală, a întocmit şi a înregistrat în contabilitatea societăţii 100 de facturi care atestau în mod nereal achiziţii de cafea de la aceleaşi tipuri de societăţi comerciale. Valoarea de 16.376.009 lei a acestor facturi a fost virată din contul firmei pe care o administra în conturile societăţilor "furnizoare", de unde, ulterior, a fost retrasă în numerar de persoane care nu au fost identificate până în prezent, adaugă sursa citată.

"Inculpatului Jenei Miklos-Balasz i-a fost restituită suma de aproximativ 12.282.007 lei, aceasta fiind folosită la reluarea procedeului infracţional ori reintrodusă în circuitul financiar al societăţii cu titlul creditare firmă", menţionează DNA.


Potrivit procurorilor, inculpatul a produs bugetului de stat un prejudiciu de 5.875.992 de lei, iar Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză împotriva inculpatului şi a societăţii pe care o administra, în calitate de parte responsabilă civilmente, cu suma totală de 11.893.676 lei.

După finalizarea rechizitoriului, dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Cluj.


Jenei Miklos – Balasz este asociat unic al firmei Cortina România SRL, cu sediul în comuna Tureni, județul Cluj, ce distribuie diverse tipuri de cafea în toată țara. Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, societatea a avut în 2015 o cifra de afaceri de 4.196.509 lei și un profit net de 10.356.865 lei (venituri de 15.063.999 lei și cheltuieli de 4.677.409 lei).

Ultimele Stiri
abonare newsletter