monitorulcj.ro Menu
Actualitate

GALERIE FOTO: Lucrările de modernizare a sediului Școlii Populare de Artă, aproape finalizate

Proiectul de edificare a Şcolii Populare de Arte ,,Tudor Jarda”, pentru care s-au alocat 5,5 milioane de lei, a intrat pe ultima sută de metri. Stadiul fizic al lucrărilor care vizează imobilul de pe strada Fabricii de Zahăr nr. 51 este în acest moment de circa 95%, potrivit unui comunicat al Consiliului Județean.

Imobilul în cauză, folosit anterior de Liceul Tehnologic Special „Samus” Cluj-Napoca, unitate de învăţământ special aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, a fost atribuit de forul administrativ judeţean Şcolii Populare de Arte pentru a fi folosit ca şi sediu în anul 2007. În contextul în care, însă, clădirea în cauză avea deja o vechime considerabilă, fiind construită în anul 1829, folosirea acesteia ca şi sediu al unei prestigioase instituţii culturale a presupus ample lucrări de construcţie şi recompartimentare.

Astfel, lucrările care au vizat atât clădirea cât şi curţile aferente au constat în refacerea şi consolidarea subsolului, refacerea structurii de rezistenţă la parter şi etaj, înlocuirea tâmplăriei, înlocuirea planşeelor din lemn cu planşee din beton armat peste etaj, mansardarea clădirii şi recompartimentarea acesteia prin adaptarea la nevoile specifice ale instituţiei culturale. Totodată, au fost refăcute în totalitate instalaţiile electrice, termice, sanitare şi a fost montat un sistem de climatizare ultraperformant, inclusiv o centrală termică proprie. În acelaşi timp, având în vedere faptul că este destinată lucrului concomitent cu un număr mare de cursanţi, precum şi găzduirii unor evenimente cu un aflux mare de public, o atenţie aparte a fost acordată investiţiilor în elementele de siguranţă, clădirea îndeplinind toate condiţiile necesare pentru a fi autorizată ISU. Totodată, ea corespunde legislaţiei în vigoare, dispunând de lift, băi special amenajate şi alte elemente destinate persoanelor cu dizabilităţi.


Precizăm în acest context faptul că, înainte de a deveni sediu al Şcolii Populare de Arte, imobilul de pe strada Fabricii de Zahăr nr. 51 a avut diferite destinaţii, fiind utilizat pe parcursul timpului ca fabrică de zahăr, fabrică de birje, cazarmă, aşezământ al Institutului Imperial de Corecţie şi anexă a Liceului Tehnologic Special „Samus”. Având în vedere vechimea considerabilă a imobilului, deşi acesta nu este clasificat ca şi monument istoric, el a fost tratat ţinându-se cont inclusiv de valoarea sa istorică, fiind utilizate o serie de materiale speciale, cât mai apropiate de cele folosite iniţial.