Actualitate

Cum ajungi fondatorul celui mai reprezentativ brand de fast-food din lume VIDEO

"Fondatorul" spune povestea lui Ray Kroc, omul din spatele a ceea ce este astăzi cea mai extinsă reţea de restaurante tip fast-food-uri din lume.

Personalul principal din „Fondatorul” este interpretat de Michael Keaton (cunoscut şi din Batman şi Birdman). FOTO imdb Personalul principal din „Fondatorul” este interpretat de Michael Keaton (cunoscut şi din Batman şi Birdman). FOTO imdb

Cum faci pasul de la o viaţă comodă la provocarea de a dezvolta un concept care poate revoluţiona o industrie şi mai ales ce faci atunci când planurile tale par prea îndrăzneţe pentru prieteni, parteneri de afaceri sau chiar familie? Perseverezi, cu hotărâre. Cel puţin aceasta este concluzia lui Ray Kroc, un nume cvasi-necunoscut pentru publicul larg, dar esenţial pentru dezvoltarea a ceea ce este astăzi cea mai extinsă reţea de restaurante fast-food din lume.

După premiera din decembrie 2016 din SUA, filmul “Fondatorul”, în regia lui John Lee Hancock, rulează din această săptămână şi în România, inclusiv la Cluj. Drama biografică, "bazată pe povestea reală", este ilustrativă pentru drumul drumul sinuos al unui american din clasa de mijloc spre antreprenoriatul de succes. Filmul îl are în centru pe Ray Kroc (Michael Keaton, cunoscut din Batmanul anilor ’90 dar şi din mult mai recentul Birdman), un bărbat de 52 de ani, specialist în vânzarea aparatelor de milkshake. Atunci când intră într-un micuţ dar popular local din SUA anilor ’50, Kroc este fascinat de calitatea mâncării, rapiditatea serviciilor şi orientarea acestuia către familii. Este restaurantul fraţilor Richard “Dick” şi Maurice “Mac” Mc Donald, care au introdus un sistem revoluţionar de circulaţie a materiei prime şi au creat „arcurile” din logoul localului.


„Visul american”

Pentru Ray este limpede că numele Mc Donald’s trebuie să se dezvolte, prin francizarea restaurantului într-o reţea extinsă, confundându-se oarecum cu „Visul american”, în care egalitatea indivizilor în drepturi şi accesul lor la prosperitate sunt esenţiale. Din acest punct încolo privitorii asistă la povestea unui personaj pentru care nici talentul, nici genialitatea – după cum mărturiseşte într-un soi de epilog al filmului – nu sunt esenţiale. Îl defineşte în schimb perseverenţa, dublată aproape de la sine de hotărâre, după cum afirmă. O hotărâre care îl face să ia opţiuni ferme, dar deopotrivă bruşte ori radicale, nu doar în business, dar şi pe planul relaţiilor, de prietenie sau sentimentale.

Drumul lui Ray include poate toate ingredientele care îi sunt necesare unui antreprenor pentru a-şi atinge visul, american sau nu. În cazul de faţă contextul american poate fi considerat indispensabil pentru autenticitatea poveştii. Prin prisma lui Ray, drumul afacerilor nu este deloc rezervat celor „slabi de înger”, cum îi şi atenţionează pe fraţii amintiţi: “It’s dog eat dog, rat eat rat / Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte (în subtitrarea filmului, n.red.)” descrie bărbatul modul în care vede business-ul.


Când individiul ajunge în criză, soluţiile pot veni oarecum „par hazard” – aşa cum frumoasa Joan (Linda Cardellini) oferă varianta folosirii prafului de milkshake pentru reducerea costurilor ridicate generate de păstrarea îngheţatei la rece, sau cum un consultant financiar îi oferă lui Ray un „pont” imobiliar ce se dovedeşte esenţial în dezvoltarea business-ului său şi mai mult, în „preluarea frâielor”.

Piedici depăşite

Unele din ingredientele puse în joc – cinism, indiferenţa aproape "ucigătoare" faţă de concurenţă, uzurparea proprietăţii celor doi fraţi,  ar putea descumpăni tinerii care aspiră la o carieră de antreprenor. Dar nu acesta este mesajul celui care devine „fondatorul”. Fără să aibă el ideea originală, nici din punct de vedere tehnic, nici al numelui sau al conceptului logo-ului - devenite emblematice astăzi pentru lumea fast-food-ului de secol XX şi XXI – Ray Kroc (a trăit în viaţa reală între 19 este omul din spatele corporaţiei care gestionează azi cel mare lanţ de fast-food-uri din lume, cu peste 18.700 de locaţii (conform Forbes), majoritatea francizate.


Mesajul, dacă este unul, din spatele poveştii lui Ray Kroc („that's kroc with a 'k' like 'crocodile' but not spelled that way, yeah” - „Boom, like that”, Mark Knopfler, 2004, n.red.), este în schimb al temerarului în ochii căruia piedicile există doar pentru a fi depăşite.

În această săptămână „Fondatorul” poate fi urmărit la Cinema Victoria (joi, de la 17.30) dar şi la cinematografele din cele două mall-uri din Cluj-Napoca. Pe site-ul de specialitate „Rotteen Tomatoes” filmul „The Founder / Fondatorul” are un scor bun, de 7.1 din 10 puncte posibile din partea criticilor de specialitate şi 3.9 din 5 din partea audienţei generale. 82% din reacţii, ale ambelor categorii, au fost pozitive.


Filme cu inovatori

În ultimii ani au apărut mai multe filme care au în centru personaje care au revoluţionat diferite industrii. „The Social Network” (SUA, 2010) prezintă povestea lui Mark Zuckenberg, studentul de la Harvard care fondează Facebook, în timp ce în 2013 a fost lansat „Jobs”, povestea lui Steve Jobs, co-fondatorul Apple Inc, unul din cei mai inovatori antreprenori din secolul XX. Pe Rotten Tomatoes „The Social Network” are review-uri extrem de favorbaile, 9 puncte din 10 din partea criticilor (96% grad de apreciere) şi 4.1 din 5 din partea audienţei generale (86% apreciere). „Jobs” stă însă rău, cu 4.9 puncte din 5 din partea specialiştilor (doar 27% apreciere) şi 3 din 5 din partea audienţei generale (40% apreciere).    

Ultimele Stiri
abonare newsletter