Actualitate

Actorul Florin Piersic împlinește 81 de ani

Astăzi, Florin Piersic împlineşte 81 de ani. Actorul a ales să-și sărbătorească ziua de naștere în Timişoara, unde aseară a jucat, din nou, într-un spectacol care a devenit un adevărat brand teatral al ultimului deceniu în România, „Străini în noapte”.

Marele actor Florin Piersic s-a născut la 27 ianuarie 1936, la Cluj, din părinți bucovineni (mama - originară din Valea Seacă, tatăl - medic veterinar, originar din Corlata). Și-a petrecut copilăria în Corlata, Pojorâta și Cajvana, apoi în Cernăuți și, ulterior, la Cluj-Napoca, unde a urmat Liceul de băieți nr. 3 (în prezent, Colegiul Național ''Emil Racoviță'').

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, promoția 1957, iar spectacolul de absolvire a fost ''Peer Gynt'' de Henrik Ibsen.


Celebritatea și popularitatea actorului au venit nu doar din rolurile de pe scenă, ci și din cele de pe marele sau micul ecran, el având o bogată activitate în cinematografie, unde a jucat în peste 55 de filme.

Rolurile sale celebre din filme rămân cele de haiduci — Anghel Șaptecai sau Grigore Pintea—, dar rolul cel mai cunoscut și îndrăgit, cu care aproape s-a confundat în conștiința publicului, este Mărgelatu din seria filmelor regizate de Doru Năstase și Gheorghe Vitanidis, în care făcea un cuplu greu de egalat cu personajul Buză, interpretat de bunul său prieten Szobi Cseh.


Marele artist are o relație specială cu băieții lui, Florin jr. (din prima căsătorie, cu actrița Tatiana Iekel) și Daniel (din a doua căsătorie, cu actrița Anna Szeles). Este bunicul Soniei (fiica lui Florin jr.) și al lui Mark Cristian (fiul lui Daniel). Din 1993, Florin Piersic este căsătorit cu Anna, originară din Cluj.

Știe că unii spun despre el că vorbește mult, dar nu se supără. Recunoaște că îi place să povestească, să spună bancuri, să împărtășească oamenilor crâmpeie din viața sa ori de câte ori are ocazia, convins fiind că din orice spune se poate învăța ceva.


Anul trecut, când a împlinit 80 de ani, Florin Piersic spunea într-un interviu că dăruit tuturor numai lucruri frumoase şi trăieşte cu speranţă, precizând însă că este păcat că în România nu li se acordă mai multă atenţie artiştilor, care au pensii incredibil de mici.

„Pentru că am vârsta aceasta, zic eu, sunt foarte marcat de faptul că foarte mulţi colegi şi prieteni de-ai mei sunt în stele, printre ei parteneri, artişti, oameni simpli, cunoştinţe, colegi de şcoală, de liceu, de facultate, prieteni mai vechi şi mai noi. Toţi aceştia nu mai sunt, şi-atunci, nefiind pe lângă cei care, în felul lor, m-au iubit, au avut sentimente frumoase pentru mine, căci toţi îmi lipsesc, mi se pare o nedreptate ca eu să sălăşluiesc încă pe lumea asta”, spunea Piersic.


 Continuarea interviului aici.

Ultimele Stiri
abonare newsletter