monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Grigore Leşe, cetăţean de onoare al Clujului

Grigore Leşe va primi titlul de “cetăţean de onoare al municipiului Cluj-Napoca” săptămâna viitoare în şedinţa Consiliului Local.

Potrivit referatului pentru acordarea titlului de “cetăţean de onoare al municipiului Cluj-Napoca”, Grigore Leşe este o personalitate marcantă în domeniul folclorului, “un activ militant al păstrării tradiţiilor din zona rurală”.

Grigore Leşe s-a născut în 20 februarie 1954 în satul Stoiceni, judeţul Maramureş. A absolvit Loceul de Muzică din Baia Mare, Academia de Muzică dn Cluj-Napoca. În anul 2003, a obţinut titlul de doctor în muzică, iar în 2010 a fost ales doctor honoris causa al Universităţii de Vest Vasile Goldiş din Arad. Din 2005, este profesor asociat de etnomuzicologie al Universităţii Bucureşti.


"Este primul muzician de la noi care a adus în scenă, alături de el, artişti tradiţionali din Iran, Siria, Armenia, Pakistan, demonstrând interferenţele străvechi dintre România şi Orient. Muzica interpretată de Grigore Leşe se regăseşte pe coloana sonoră a mai multor filme de artă şi documentare din ţară şi străinătate, cum ar fi Canibal sau Wild Carpathia. A fost invitat să cânte la cele mai importante manifestări culturale de gen din lume: Smithsonian Folklive festival (Washington), Festivalul Vocilor Lumii (Bloomington), Festivalul Montmartre (Paris), Olimpiada Culturală de la Atena, Gala Premiilor Bafta (Londra). Dată fiind activitatea ilustrului artist şi cercetător al folclorului, activitatea de promovare a valorilor culturale tradiţionale, autentice, Grigore Leşe este o personalitate artistică de excepţie a Transilvaniei şi a întregii ţări”, se arată în documentul citat.

Preşedintele României i-a coferit lui Grigore Leşe în decembrie 2004, Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler.