Actualitate

Familia Aurei Ion acuză faptul că la 3 ani de la producerea tragediei din Apuseni nu e încă finalizată ancheta

Rude şi apropiaţi ai Aurei Ion, studenta decedată în accidentul aviatic din 20 ianuarie 2014 din Munţii Apuseni, s-au recules sâmbătă la locul tragediei, pe Vârful Petreasa, la peste 1.400 de metri altitudine, unde anterior, în cursul zilei, a fost oficiat şi un parastas pentru victime.

După ce au urcat cu maşina şi apoi pe jos pe ultima parte a drumului, ei au aprins mai multe candele în foişorul construit de localnici la locul în care s-a prăbuşit aeronava, unde au lăsat şi un tricou inscripţionat cu chipul Aurei, şi au format "o inimă" din candele în zăpadă.

Cu acest prilej, sora mai mare a Aurei Ion, Mariana Ciucă, şi-a exprimat nemulţumirea că la trei ani de la producerea tragediei nu a fost încă finalizată ancheta.


"Sunt trei ani, dar nu avem încă răspunsuri şi implicit încă nu avem pace. Familia trece prin momente dificile de fiecare dată când trebuie să ne implicăm în anchetă şi să facem demersuri. Din păcate, ce vreau să spun e faptul că sunt foarte multe minciuni care s-au spus, foarte multe informaţii false. Media uneori a ajutat, alteori a ajutat alte interese, a făcut foarte mult rău, a deformat informaţii, a pus familia în situaţii neplăcute, prezentând informaţii absolut ireale şi şocante despre cum suntem noi sau ce ne dorim noi", a afirmat Mariana Ciucă, potrivit unei înregistrări filmate la faţa locului şi postată de aceasta pe o reţea de socializare.

Ea susţine că au fost momente în care, practic, tot ce s-a dorit a fost denigrarea familiei Ion, astfel încât aceasta să nu mai aibă o voce în anchetă. Aceasta a mai spus că a sesizat şi că în ultimul an interesul faţă de anchetă s-a diminuat. "Da, pot spune că în acest moment nu mai avem pe nimeni interesat să ne susţină din media în demersul nostru", a susţinut Mariana Ciucă, care şi-a exprimat nemulţumirea că ancheta nu este încă finalizată, fiind in rem, susţinând că procuratura "nu este foarte dornică să investigheze aceste fapte şi nici măcar să afle adevărul".


De altfel, într-un comunicat dat publicităţii recent de familia Ion se arăta că "se modifică probe" şi i se "încalcă drepturile procesuale". "Deşi avem ordonanţe prin care ne este permis accesul la toate probele şi la toate actele de procedură (ordonanţe emise de procurori care astăzi nu mai sunt pe funcţie), procurorii de caz ne dau probe trunchiate şi ne spun să ne mulţumim cu ele, ne comunică cu întârziere cererile formulate în cadrul anchetei, astfel încât să ne îngreuneze accesul la cauză şi emit ordonanţe ruşinoase pentru nivelul Parchetului Înaltei Curţi", se arăta în comunicat.

Sâmbătă, un parastas pentru victimele accidentului aviatic produs în urmă cu trei ani în Munţii Apuseni a avut loc la locul tragediei, la slujbă fiind prezentă şi fosta soţie a pilotului Adrian Iovan, Romaniţa Iovan, precum şi băieţelul acestora. Zeci de persoane - rude, prieteni şi localnici, printre aceştia aflându-se şi unul dintre moţii salvatori - au asistat la slujba religioasă oficiată de către preotul paroh din Mătişeşti.


Două persoane au decedat şi cinci au fost rănite după ce aeronava în care se aflau, de tip BN 2, a căzut, în 20 ianuarie 2014, într-o zonă împădurită din Apuseni. Cele şapte persoane aflate la bordul aeronavei, doi membri ai echipajului şi cinci persoane din echipa medicală, se deplasau la Oradea pentru o operaţie de prelevare de organe pentru transplant. Potrivit specialiştilor de la Medicină Legală Alba, cauza morţii pilotului Adrian Iovan a fost şoc traumatic şi şoc hipotermic, consecinţă a unui politraumatism şi expunerea la temperaturi scăzute. Sublocotenentul Aura Ion, în vârstă de 23 de ani, a decedat ca urmare a mecanismului combinat de expunere la temperaturi scăzute şi tulburări de dinamică respiratorie, consecinţa unui traumatism cervico-toracic.

Ultimele Stiri
abonare newsletter