Actualitate

Cod roşu de ninsori pe plajele spaniole

Câteva plaje de pe coasta mediteraneeană a Spaniei s-au trezit miercuri cu o insolită ninsoare, iar unele localități din provinciile Valencia și Alicante (est) au înregistrat cele mai abundente ninsori din 1926 încoace, semnalează EFE.

Meteorologii prevăd pentru joi înăsprirea condițiilor meteorologice. În zone din interiorul provinciei Alicante și din partea de nord a litoralului său, precum și în sudul provinciei Valencia a fost instituit un cod roșu (risc extrem) de ninsori.

Valul de frig — cu temperaturi minime de până la minus 12 grade — care afectează Spania, cu excepția insulelor Canare, a determinat activarea unor dispozitive și protocoale privind îngrijirea și protecția celor mai vulnerabile persoane.


Zăpada a condus la suspendarea cursurilor pentru 28.000 de copii din 14 municipii din Comunidad Valenciana.

Murcia (sud-est), una dintre provinciile cu climă blândă și mai puține precipitații, are numeroase drumuri închise din cauza zăpezii.


În insulele Baleare, stratul de gheață format în timpul nopții a provocat închiderea mai multor drumuri.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Regatului Spaniei că Agenția Meteorologică de Stat spaniolă — AEMET a emis o avertizare de fenomene meteorologice severe pentru perioada 19 — 21 ianuarie 2017, în Comunitatea Valenciană (provinciile Valencia și Alicante), de tip cod portocaliu și roșu.


Fenomenele meteorologie se caracterizează prin căderi masive de precipitații, care vor fi sub formă de ninsoare, la altitudini inițial de 400 m, ulterior această limită crescând spre 800 — 1000 m. În zonele montane va apare fenomenul de viscol, din cauza intensificărilor de vânt. Codurile au fost emise ca urmare a formării în bazinul Mării Mediterane a unei zone de presiune joasă, care va determina furtuni puternice, cu ploi torențiale, vânt puternic și ninsori în zonele montane ale celor două provincii ale Comunității.

Zonele de coastă și de munte vor fi ariile unde intensificările de vânt vor putea avea, local și temporar, un caracter de vijelie. Se menționează că circulația rutieră (în special a autotrenurilor rutiere — TIR) pe autostrăzile A7, AP7, A3, A35 și A31 va fi afectată de aceste intensificări ale vântului și de căderile de zăpadă. Este posibil ca zborurile operate pe două aeroporturi internaționale, cele de la Valencia și Alicante, să aibă întârzieri față de orarul normal de decolare / aterizare, sau chiar să fie anulate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter