monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Dorel Vişan, după moartea lui Ion Besoiu: ''Am vorbit de Sf. Ion. Era într-o situaţie dificilă, dar a glumit cu mine''

Dorel Vişan a vorbit cu emoţie despre ultima oară când a vorbit cu actorul Ion Besoiu, care s-a stins din viaţă pe 18 ianuarie. De asemenea, Dorel Vişan a evocat personalitatea generoasă şi veselă a actorului şi a povestit o istorioră despre prietenia cu Ion Besoiu.

"Eu am vorbit cu dânsul exact de Sfântul Ion, era într-o situaţie neplăcută, folosea oxigen, dar a glumit cu mine, aşa era el. Mi-a făcut plăcere să-l aud şi cu atât mai trist sunt acum. Ion Besoiu face parte dintr- generaţie şcolită, care a trecut prin şcoala de teatru, era altfel viaţa când a intrat el la şcoală. Oamenii erau mai puţin egoişti, mai puţin răi, toate filmele în care a jucat le-a făcut alături de actori prieteni, cu care a rămas, cu care a trăit, s-a înţeles, cărora li s-a spovedit. Din păcate, această generaţie e pe sfârşite, mai sunt câţiva. Trebuie ca omul şi societatea să se deştepte şi să aducă înapoi şcoala la care a învăţat Besoiu, Toma Dimitriu, Toma Caragiu, toţi aceşti artişti mari care au dispărut.", a declarat actorul Dorel Vişan pentru Mediafax.

"Altfel, Ion Besoiu era un om cu un suflet bun, de o generozitate extraordinară, de o prietenie deosebită, pe care îl concepe o anumită şcoală şi un anumit fel de a gândi, de a gândi despre tine şi de a te cunoaşte pe tine, aşa a fost Ion Besoiu, Dumnezeu să-l ierte.", a mai afirmat actorul Dorel Vişan.


Actorul Dorel Vişan a povestit şi o istorioară de prietenie cu actorul Ion Besoiu: "De fiecare dată când îl sunam, chiar şi acum în ultima vreme, când era bolnav, îmi spunea: "Băi, tu de la mine ai învăţat teatru, să ştii! Era un om de o veselie extraordinară, chiar şi în momentele de cumpănă."

Actorul Ion Besoiu a încetat din viaţă pe 18 ianuarie, la vârsta de 85 de ani. Îndrăgitul artist era internat la Institutul pentru boli cardio-vasculare C.C. Iliescu din cadrul Institutului Clinic Fundeni.


Ion Besoiu s-a născut pe 11 martie 1931, la Sibiu, şi şi-a dedicat viaţa teatrului şi filmului românesc. Ion Besoiu a debutat în carieră la 19 ani, în 1950, dar consacrarea a cunoscut-o abia după 1978, după apariţia filmului ”Toate pânzele sus”, regizat de Mircea Mureşan, în care i-a avut ca parteneri pe marii actori Ilarion Ciobanu şi Jean Constantin.

A jucat pe scena Teatrului "Radu Stanca", din Sibiu, timp de 16 ani, după care s-a mutat la Bucureşti, unde a jucat la Teatrul "Lucia Sturza Bulandra". A fost, timp de 12 ani, directorul Teatrului Bulandra.


Cele mai cunoscute roluri ale actorului Ion Besoiu sunt Cloşca, în "Procesul lui Horia" (1967), Serebreakov, în "Unchiul Vanea" (1983), Polonius, în "Hamlet" (1985), Oronte, în "Mizantropul" (1989), Corifeu, în "Antigona" (1993), Ferapont, în "Trei surori" (1995), Senecus, în "Caligula" (1996), şi Muhoiarov Ivan Matveevici, în "Oblomov" (2003).

Câteva dintre filmele în care a jucat Ion Besoiu sunt: "Furtuna", "Neamul Şoimărestilor", "Haiducii", "Răscoala", "Mihai Viteazul", "Ciprian Porumbescu", "Păcală", "Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii", "Ultima noapte de dragoste", "Lumini şi umbre".


 

În 2001, a fost declarat cetăţean de onoare al oraşului Sibiu, în care s-a născut. La 19 martie 2001, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, preşedintele Ion Iliescu l-a decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de cavaler, subliniind contribuţia lui Besoiu la „dezvoltarea artei teatrale româneşti, prin prestigioasa şi remarcabila sa activitate de actor, director de teatru şi pedagog.”


În 2002, a primit Premiul de excelenţă al Cinematografiei Române.

De asemenea, Ion Besoiu a fost preşedinte executiv al Fundaţiei "Sibiul Vechi. Sibiu - Hermannstadt", asociaţie care îi ajută pe tinerii talentaţi şi care oferă premii etnografilor.

Avea o bogată activitate în teatru şi film, motiv pentru care actorul a fost omagiat cu două premii pentru întreaga activitate - din partea Uniunii Teatrale din România (UNITER), în 2008, şi la gala Gopo din 2011.

Etichete: deces dorel visan