Actualitate

Transelectrica a cerut plan de rezervă pentru evitarea unei crize de electricitate, consumul industrial ar putea fi limitat

Compania Transelectrica a notificat oficial ministerele Energiei, Economiei şi ANRE în ceea ce priveşte iminenţa apariţiei unei situaţii de criză în funcţionarea Sistemului Energetic Naţional, drept urmare fiind elaborată o hotărâre de Guvern prin care poate fi limitat consumul industrial de electricitate.

FOTO Arhivă / economica.net FOTO Arhivă / economica.net

Potrivit informaţiilor furnizate de ministerul Energiei, Transelectrica a notificat oficial ministerele Economiei, Energiei şi ANRE cu privire la iminenţa apariţiei unei situaţii de criză în funcţionarea Sistemului Energetic Naţional (SEN), urmare a parcurgerii a şase zile de vârf de iarnă, marcate de consumuri istorice de gaze naturale cât şi de energie electrică, informează agenţia Mediafax.

Ministerele Energie şi Economie au elaborat Hotărârea de Guvern privind adoptarea unor măsuri temporare de siguranţă pe piaţa de energie electrică. „Experienţa ultimei perioade cu consumuri istorice de gaze naturale şi energie electrică ne obligă să nu trecem uşor peste acest episod şi să gândim soluţii pentru eventuale situaţii similare, poate chiar mai grave. Hotărârea de astăzi poate fi tradusă într-un singur fel: nevoia de a avea cadru legal, la care să apelăm doar atunci când populaţia şi integritatea sistemului ar putea fi în pericol. Orice ţară care îşi respectă populaţia poziţionează siguranţa acesteia înaintea orcărei marje de profit. Adoptarea Hotărârii nu înseamnă deloc aplicarea imediată a acesteia ci un plan B la care putem apela în cazul în care situaţia o cere”, spune Toma Petcu, ministrul Energiei.


Printre măsurile care ar putea fi luate se numără limitarea în tranşe a consumului de energie electrică, nu pentru consumatorii casnici, ci "în zona industrială", prin „restricţionarea consumului la o putere minimă tehnologică”, potrivit reprezentanţilor ministerului. O altă măsură vizează împiedicarea de exporturi suplimentare, pe lângă cele care fac parte din programe de schimb ale operatorilor economici, mai arată sursa amintită.

Ultimele Stiri
abonare newsletter