Actualitate

Clujenii ies în stradă să ceară demisia lui Ciorbea

Clujenii s-au săturat de derapajele Avocatului Poporului şi cer demisia acestuia, în stradă.

Clujenii sunt chemaţi miercuri, 11 Ianuarie de la ora 18, in Piata Unirii din Cluj-Napoca, pentru a cere demisia lui Victor Ciorbea din funcţia de Avocat al Poporului.

Demersul vine după decizia acestuia de a ataca legea 90/2001 la Curtea Constitutionala, lege care interzice persoanelor condamnate penal sa ocupe functia de premier al Romaniei.


“E revoltător şi inadmisibil simplu fapt că am ajuns să ,,discutăm" despre posibilitatea ca într-o ţară europeană, o persoană condamnată penal să poată ocupa cele mai importante funcţii de conducere ale statului. Integritatea nu e negociabilă, iar respectarea legii 90 cu atât mai puţin. Să fie clar pentru toată clasa politică: Societatea civilă nu va accepta erodarea respectului faţă de lege şi atacuri la adresa statului de drept”, se arată în mesajul postat pe o reţea de socializare, prin care clujenii sunt aşteptaţi în centrul oraşului.

 “Domnule Ciorbea, sunteţi concediat”

„Domnule Ciorbea, suntem nemulțumiți de felul în care vă derulați activitatea, acordând foarte puțină atenție cetățenilor și deosebit de multă grijă politicienilor acuzați sau condamnați pentru diferite ilegalități. Vă cerem să eliberați postul pentru cineva care pune interesul cetățeanului pe primul loc. Domnule avocat, sunteți concediat!”, se arată într o  petiție iniţiată de un clujean care a strâns peste 120.000 de semnături.


Iniţiatorul mai atrage atenţia că Ciorbea a reuşit să se remarce prin blatul pe care l-a făcut cu toți cei ce sfidează drepturile omului.

„De când ocupă funcția de Avocat al Poporului, Victor Ciorbea s-a remarcat doar prin blatul evident pe care l-a făcut cu toți cei ce sfidează drepturile omului. Când au fost oameni călcați în picioare la Pungești, nu a avut nicio apăsare. Când mii de persoane cu dizabilități ar fi avut nevoie de implicarea sa, le-a întors spatele”, se mai scrie în petiția online, în care este pomenit și sprijinul pe care Avocatul Poporului l-a acordat „scriitorilor din pușcării” sau președinților de partid „certați cu legea”.


Derapajele lui Ciorbea

De la instalarea în funcție la propunerea PSD și prin votul majorității PSD-ALDE-UNPR, Victor Ciorbea a refuzat să atace mai multe ordonanțe de urgență adoptate de Guvernul Ponta, deși i-a fost solicitat acest lucru atât de opoziție, cât și de societatea civilă. Unele dintre aceste ordonanțe aveau să fie ulterior, după ce au ajuns în Parlament și și-au produs efectele, declarate neconstituționale.

O primă dovadă a pasivităţii lui Victor Ciorbea a avut loc după adoptarea de către Guvernul Ponta, în august 2014, a Ordonanţei de urgenţă numărul 55/2014, cunoscută mai mult ca „Ordonanţa Dragnea“ sau „Ordonanţa traseiştilor“. Prin acest act a fost suspendată pentru 45 de zile legea care prevedea ca primarii să-şi piardă mandatul în cazul în care părăsesc partidul sub sigla căruia au fost aleşi.


Al doilea caz a fost cel referitor la votul privind încuviinţarea arestării preventive a lui Dan Şova. Din totalul de 168 de senatori prezenţi în sala, la momentul votului, au votat 151. Au fost 79 de voturi „pentru”, 67 „împotriva” şi cinci anulate. De la tribuna Senatului s-a anunţat că „nu a fost întrunit votul majorităţii senatorilor”, drept urmare „Senatul nu încuviinţează arestarea preventivă” a lui Dan Şova. APADOR-CH i-a cerut Avocatului Poporului, în martie 2015, să sesizeze Curtea Constituţională în privinţa articolului din Statutul senatorilor şi deputaţilor în baza căruia Camera Superioară a decis că nu poate ridica imunitatea lui Dan Şova, respingând cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării senatorului PSD. Victor Ciorbea nu a acţionat în acest sens.

Ultimele Stiri
abonare newsletter