Actualitate

Ce schimbări cu impact în buzunarele românilor aduce noul an

Mai multe normative şi reglementări care vor spori sau din contră, vor diminua bugetele persoanelor fizice şi ale firmelor intră în vigoare de la 1 ianuarie.

FOTO arhivă / Economica.net FOTO arhivă / Economica.net


Schimbările cele mai importante sunt din domeniul fiscal, cum ar fi reducerea cotei-standard de TVA de la 20% la 19%, eliminarea „taxei pe stâlp” - taxa pe construcţiile speciale şi a supra accizei de 7 eurocenţi/litru la carburanţi, introducerea în turism a impozitului specific – forfetar şi menţinerea scutirii de impozit pe profitul reinvestit (scutire programată iniţial să fie suspendată de la 1 ianuarie), transmite Mediafax.

Factura la energia electrică livrată către populaţie va scădea cu 1,9%, ca urmare a reducerii unor taxe care diminuează cu 3,8% - 9,04% costurile distribuitorilor, conform unui anunţ recent al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Instituţia nu a emis încă informaţii referitoare la o eventuală schimbare de preţuri şi la gazele naturale.


Pe de altă parte, românii vor plăti începând chiar cu prima lună din an, o taxă pentru groapa de gunoi în valoare de 80 de lei/tonă/lună, adică 80 de bani pentru 10 kilograme. Conform calculelor specialiştilor, o gospodărie generează în medie circa 30 de kilograme de deşeuri menajere pe lună, din care rezultă o taxă estimativă de 2,4 lei pe lună, adică mai puţin de 30 de lei pe an.

Sursa citată aminteşte că PSD i-a solicitat recent premierului Dacian Cioloş să ia în calcul o amânare a intrării în vigoare a măsurilor fiscale de reducere a TVA şi de eliminare a „taxei pe stâlp” de la 1 ianuarie, însă nu a fost comunicată încă o poziţie oficială.


Unele măsuri care trebuiau să intre la 1 ianuarie în vigoare au fost amânate, din variate motive. Între acestea se regăseşte „Legea 51%”  - care prevede obligativitatea retailerilor de a comercializa produse româneşti în proporţie de cel puţin 51%, Legea insolvenţei persoanelor fizice, dar şi încetarea scutirilor de impozit pe profitul reinvestit. Guvernul a prelungit cu o lună, de la 1 ianuarie pentru data 1 februarie o serie de majorări salariale şi facilităţi acordate bugetarilor. Creşterea salariului minim pe economie a fost lăsată de asemenea la latitudinea noului Guvern, arată sursa citată.

Ultimele Stiri
abonare newsletter