Actualitate

Teodor Meleşcanu, martor în dosarul Uioreanu: Am vorbit la telefon

Fostul director al Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu, a fost chemat, miercuri, ca martor în dosarul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horia Uioreanu, privind scurgerile de informaţii.

foto stiripesurse.ro foto stiripesurse.ro

"Nu am dat declaraţii în dosar, e prima dată. Sunt martor solicitat de avocatul domnului Uioreanu. Am vorbit la telefon (cu Horia Uioreanu -n.r.), suntem colegi de partid, ne cunoaştem de 20 de ani. (...) I-am recomandat să îşi ia un avocat bun pentru că e situaţia destul de dificilă. Nu am avut ce informaţii să îi dau. De unde? ", a declarat, la intrarea în sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, fostul director al Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu.

Întrebat dacă Horia Uioreanu i-a cerut vreodată să angajeze pe cineva la Serviciul de Informaţii Externe, Meleşcanu a răspuns : "Niciodată. Chiar dacă cerea, nu avea nicio importanţă".


Fostul preşedinte al CJ Cluj, Horea Uioreanu, a fost condamnat, pe 5 mai 2016, la doi ani de închisoare cu suspendare pentru instigare la săvârşirea infracţiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii de foloase necuvenite, decizia nefiind definitivă.

"Curtea de Apel Cluj l-a condamnat pe Horea Uioreanu la doi ani închisoare pentru instigare la săvârşirea infracţiunii de folosire în orice mod direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei stabilind un termen de supraveghere de 2 ani. Obligă inculpatul să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Cluj şi să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 70 de zile la Primăria Cluj Napoca sau unitate filantropică ori spitalicească de interes local”, potrivit deciziei instanţei.


Uioreanu a fost trimis în judecată în octombrie 2014, în judecată după ce DNA a început urmărirea penală împotriva sa.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis în 2014, procurorii militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari, au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Anca Elena Albu, fost subofiţer în cadrul SRI Cluj, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, săvârşită în formă continuată, Horea Uioreanu, preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, la data faptelor, pentru instigare la săvârşirea infracţiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, săvârşită în formă continuată, Mihnea Iuoraş, subprefect al judeţului Cluj, la data faptelor, pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, săvârşită în formă continuată, Silvia Bălaj, mama subofiţerului SRI, pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, săvârşită în formă continuată.


"Procurorii militari au reţinut că Anca Elena Albu a folosit şi a permis lui Horea Uioreanu accesul la informaţii ce nu erau destinate publicităţii. Aceste informaţii, al căror obiect erau acţiuni de supraveghere operativă ce-l vizau pe acesta sau alte persoane, erau obţinute cu prilejul îndeplinirii atribuţiilor sale de serviciu. Scopul urmărit de către inculpată prin divulgarea acestor informaţii a fost obţinerea transferului în cadrul SIE cu mijlocirea directă a preşedintelui CJ Cluj, Horea Uioreanu”, au susţinut procurorii.

Ei au precizat că acţiunile au fost săvârşite de Albu cu intenţie, în mod repetat, prin acte materiale distincte, direct sau prin intermediul mamei sale sau a subprefectului judeţului Cluj, la instigarea lui Horea Uioreanu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter