Actualitate

Poliţiştii, depăşiţi de era Facebook

Poliţiştii îi avertizează pe cetăţeni să aibă grijă ce informaţii postează pe facebook sau alte reţele de socializare, deoarece, în acest mod, riscă să ofere ponturi unor persoane care caută, în acest mod, locuinţe din care să fure, a menţionat miercuri, la Cluj-Napoca, comisarul-şef Helena Şipoş, din cadrul IGPR, cu prilejul lansării campaniei ''Protejează-ţi locuinţa şi afacerea! Trăieşte în siguranţă!''.

Conform acesteia, campania aduce în atenţia cetăţenilor importanţa propriilor aptitudini în reducerea riscului de a fi victime ale furturilor din locuinţe şi din societăţi comerciale.

Comisarul-şef a avertizat că, pe lângă măsurile obişnuite de prevenţie, oamenii ar trebui să fie atenţi şi la ceea ce spun pe reţelele de socializare.


''Este esenţial pentru populaţie să fie foarte vigilentă, să încerce să evite să se laude (...), fie între cunoştinţe, prieteni, vecini, sau pe diverse reţele de socializare sau altele, cu valorile pe care le deţin în casă, sume de bani, de genul «am scos de la bancă 20.000 de euro pentru că vreau să îmi cumpăr» (...). Şi infractorii au facebook şi infractorii au urechi şi aud uneori mai bine decât noi şi ei stau pe diferite site-uri tocmai pentru a pescui potenţiali clienţi'', a declarat reprezentanta Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IGPR, Helena Şipoş, la o întâlnire cu presa, organizată pentru lansarea campaniei.

Ea a spus că oamenii ar trebui să fie atenţi la ce imagini pun pe net, deoarece prin acestea se pot furniza amănunte importante despre viaţa lor privată.


Şipoş a mai subliniat că, fără ajutorul comunităţii, poliţia nu poate fi atât de eficientă pe cât ar fi necesar în societatea de astăzi.

''Cu siguranţă, diferenţa dintre ce putem oferi ca sisteme de siguranţă pentru locuitori şi cât de ingenioşi vor deveni infractorii a fost şi este acerbă. De ce? Pentru că, fiind de meserie infractori şi având foarte mult timp liber, infractorii întotdeauna vor căuta să distrugă acele sisteme de siguranţă sau să le înveţe cât mai bine sau să vină cu modalităţi de contracarare a acestora. (...) Iată că aceste aceste campanii nu fac altceva decât să insufle populaţiei sentimentul că poliţia nu doarme, că infractorii chiar dacă devin creativi, la un moment dat vor fi stopaţi'', a afirmat Helena Şipoş.


Potrivit reprezentanţilor IPJ Cluj, la nivelul acestui judeţ, în primele nouă luni ale anului 2016 s-au înregistrat cu 25 la sută mai puţine furturi din locuinţe, faţă de perioada similară a anului trecut.

''Cele mai uzitate moduri de operare sunt folosirea de chei potrivite, escaladarea geamului şi forţarea butucului. Campania vine în întâmpinarea acestui gen de fapte'', a spus Gina Pop, reprezentantă a IPJ Cluj.


Prin respectiva campanie, poliţiştii îşi propun să informeze cetăţenii cu privire la modalităţile de prevenire a furturilor din locuinţe şi din societăţi comerciale. În cadrul campaniei, IGPR a editat o serie de broşuri care conţin informaţii şi sfaturi despre ce măsuri trebuie să ia o persoană pentru a scădea cât mai mult riscul de a deveni victima unui furt.

Ultimele Stiri
abonare newsletter