Actualitate

FOTO Radu Paraschivescu la Cluj: „Îmi place România, că are metehne”

Cunoscutul scriitor Radu Paraschivescu şi-a lansat marţi seară la Cluj cea mai recentă carte a sa, "Aștept să crăpi (de astăzi în prime-time)” şi a mărturisit că iubeşte România tocmai pentru că are metehne.

„Îmi place România, că are metehne. Nu îmi place când văd metehne nevindecabile. Dacă România ar fi un amestec de Norvegia, Islanda, cel mai ozonat aer din Slovenia şi cea mai strictă rigurozitate germană, nu mi-ar plăcea. Îmi plac casele vulnerabile, persoanele vulnerabile, îmi place Roma, cu clădiri coşcovite, cu acea teracotă şi putreziciune, care păstrează ceva nobiliar”, a povestit Radu Paraschivescu marţi la librăria Humanitas din Cluj, cu ocazia lansării celei mai recente cărţi a sale, „Aștept să crăpi (de astăzi în prime-time)”. Volumul de beletristică, lansat recent la târgul de carte Gaudeamus București, include cinci povestiri, central fiind textul care dă şi titlul volumului, centrat pe concurenţa dintre două emisiuni care exploatează lacrimile şi fenomenul înmormântărilor, transmise la tv.

„România va arăta mai bine”

Scriitorul a povestit cu umorul său specific multe situaţii hilare din România de astăzi, începând de la nume de persoane, străzi şi localităţi, dar a mărturisit că este optimist în ceea priveşte evoluţia ţării în următorii zece ani: „O văd cu aceeaşi înflăcărare şi iubire pe care i-o port. Cred că noi vom bombăni din ce în ce mai mult, dar va arăta din ce în ce mai bine. Deşi vom crede că lucrurile vor merge mai prost, vor merge mai bine. (...) Este o ţară care ar putea să arate spectaculos. Pentru asta este nevoie şi de o echipă de conducere, formată din câteva mii de oameni... de tipul Vlad Voiculescu, Dacian Cioloş, de tipul ministrului Mediului, al cărei nume nu mi-l amintesc, dar a fost suficient să îi aud două-trei intervenţii pentru a-mi face o impresie foarte bună. Dacă ne recuperăm o anumită onestitate pe care am avut-o cândva, România ar putea fi senzaţională”, a adăugat Paraschivescu.


Umor cu mesaj

Autor al mai multor volume reunite în colecţia „De râsul lumii”, de la Humanitas, în care trage un semnal de alarmă prin surprinderea hilarității limbajului în societatea românească de astăzi, Radu Paraschivescu a admis că poate scrie despre România doar comic: „Nu cred că e de vină România, nici eu. E logodna ‘fericită’”, a afirmat el, nu înainte de a oferi un exemplu de umor involuntar stârnit de o afirmaţie recentă a lui Gheorghe Hagi: „Dacă vom avea ochi, poate o să ne vadă şi pe noi cineva”. Paraschivescu consideră că umorul trebuie să servească unui scop: „O carte comică, dar care să spună ceva, trebuie să aibă în spate un gând serios; nu grav, catastrofal sau fatalist, dar să denote în spate o preocupare. Râzi, dar în spate nu e un zid, ci mai e ceva”, a transmis el.

Născut în 1960  la Bucureşti, Radu Paraschivescu a publicat începând cu anul 2000 mai multe volume de proză, respectiv de „perle româneşti”. Scrie periodic editoriale sportive şi este invitatul unor emisiuni tv de profil.


 

abonare newsletter