Actualitate

La un an de la Colectiv, neregulile continuă în cluburile şi discotecile din Cluj

Clujul e în topul cu cele mai multe nereguli descoperite de pompieri în baruri şi discoteci în doar două zile de controale.

Peste 400 de cluburi şi discoteci din ţară au fost găsite cu nereguli grave pe linia securităţii la incendiu, cele mai multe deficienţe fiind în cazul instalaţiilor electrice ori a căilor de evacuare, în doar două zile de controale efectuate de pompierii de la prevenire, anunţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

În nopţile de 11 şi 12 noiembrie, pompierii din toată ţara au efectuat 448 de controale la cluburi şi discoteci din întreaga ţară, în urma verificărilor fiind constatate peste 1.300 de nereguli.


"Astfel, în cele două zile s-au executat 448 controale la operatori economici din categoria cluburi şi discoteci, unde au fost constatate 1.333 deficienţe, dintre care 152 au fost înlăturate pe timpul verificărilor. În urma acţiunilor de control preventive, au fost aplicate 807 sancţiuni contravenţionale (402 avertismente şi 405 amenzi), în cuantum de peste 788.000 lei. Cele mai multe controale pe linia apărării împotriva incendiilor au fost înregistrate în judeţele Bacău (22 obiective), Cluj şi Călăraşi (19 obiective/zonă de competenţă), Mureş (18 obiective), Argeş (17 obiective), Braşov şi Mehedinţi (16 obiective/zonă de competenţă)", se arată într-un comunicat remis marţi.

"Principalele nereguli identificate în teren au constat în: exploatarea instalaţiilor electrice cu defecţiuni/improvizaţii, neobţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, nefuncţionarea iluminatului de securitate pentru marcarea căilor de evacuare, neactualizarea/neelaborarea actelor de autoritate şi evidenţelor specifice de apărare împotriva incendiilor, neverificarea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, blocarea/reducerea gabaritului căilor de evacuare, neorganizarea corespunzătoare a instructajului în domeniul situaţiilor de urgenţă, neafişarea/neactualizarea planurilor de evacuare în caz de incendiu, neorganizarea intervenţiei la locul de muncă, precum şi neîntocmirea/neactualizarea planului de intervenţie la incendiu", mai anunţă IGSU.


În judeţul Braşov pompierii au luat decizia închiderii a două cluburi după ce au constatat că era depăşit cu mai mult de 10% numărul maxim de clienţi. De asemenea, în Reşiţa a fost sesizat parchetul după ce patronul unui club ţinea localul deschis publicului deşi anterior activitatea îi fusese oprită, tot de pompieri, pe motiv de încălcare gravă a măsurilor de securitate la incendiu.

"Având în vedere faptul că perioada următoare se caracterizează printr-un aflux mare de persoane care aleg să-şi petreacă timpul liber în astfel de locaţii, IGSU recomandă administratorilor/proprietarilor acestor categorii de obiective, următoarele: respectarea numărului maxim de utilizatori prevăzut de legislaţia in vigoare, pentru aceste categorii de construcţii; solicitarea sprijinului pentru acordarea asistenţei tehnice de specialitate în vederea întocmirii documentaţiei necesare obţinerii autorizaţiei de securitate de incendiu; preocupare sporită pentru solicitarea acestui act administrativ care să asigure securitatea beneficiarilor", se mai notează în comunicat.

Ultimele Stiri
abonare newsletter