monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Olimpiada CuGeT și-a aflat finaliștii. „Avram Iancu”, „George Coșbuc” și Liceul de Informatică sunt din nou în top

51 dintre cei 600 de semifinaliști care au concurat săptămâna trecută în cadrul celei de-a doua ediții a Olimpiadei de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni – CuGeT s-au calificat în finala care se va desfășura sâmbătă, 26 noiembrie, la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”.

Desfășurată sub forma unui concurs televizat, finala aduce premii consistente în bani: câștigătorii vor primi câte 2.500 de lei (locul 1 pentru fiecare categorie de vârstă), 1.500 de lei (locul 2) și 1.000 de lei (locul 3).

„Odată cu semifinala, am intrat pe ultima sută de metri cu cea de-a doua ediție a Olimpiadei CuGeT, proiect prin care vrem să încurajăm tinerii să citească și să-și dezvolte cât mai mult cunoștințele de cultură generală și la care ne bucurăm să avem o implicare atât de numeroasă din partea lor”, a declarat Mihaela Rus, președintele Asociației Femeilor de Afaceri (AFA) Cluj.


Întrebări „cu buclucˮ

În cadrul semifinalei de sâmbătă, trei amfiteatre încăpătoare ale Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) s-au umplut de liceenii și studenții calificați după prima probă a olimpiadei CuGeT. Împărțiți în trei grupe de vârstă (clasele IX-X, XI-XII și 18-25 de ani), aceștia au avut de ales răspunsul corect pentru întrebări din diverse domenii de cultură generală, cum ar fi: „Ce este o trufă?”, „Câte grupe principale de sânge există?”, „Ce a inventat farmacistul american John S. Pemberton în anul 1886?”,  „Câte strofe are imnul oficial al României?”.

Întrebările i-au pus destul de mult în dificultate pe participanți: opt dintre ei au răspuns corect la 24 din cele 25 de întrebări, respectiv 11 la 23 de întrebări. De asemenea, 11 dintre cele 25 de licee înscrise în cea de-a doua ediție CuGeT au reprezentanți în finala de sâmbăta viitoare. Liceul Teoretic „Avram Iancu”, Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” și Colegiul Național „Emil Racoviță” au fiecare câte șase elevi finaliști.


Olimpiada de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni se află la a doua ediție, la care s-au înscris 25 de licee din municipiul Cluj-Napoca, pentru care în prima etapă s-au distribuit 8.000 de chestionare. În paralel, tinerii clujeni cu vârstre cuprinse între 18 și 25 de ani s-au înscris în competiție prin intermediul site-ului www.cuget.afacj.ro.