Actualitate

Cină comunitară, pentru reducerea risipei de mâncare de sărbători, la Cluj

Clujenii sunt invitaţi sâmbătă la o "Cină comunitară", care îi învaţă cum să... nu risipească, mai ales că se apropie sărbătorie de iarnă, când se folosesc cantităţi mari de mâncare pentru gâtit.

Cina Comunitară are loc sâmbătă, 26 noiembrie, de la ora 16, la Fabrica de Pensule (strada Henri Barbusse) ca parte a iniţiativei Food Waste Combat a ONG-ului JCI Cluj. Mâncarea va fi pregătită de bucătari profesioniști și specialiști în nutriție, cărora li se vor putea alătura şi participanţii. Chiar dacă de sărbători carnea şi produsele lactate sunt cele mai utilizate produse pentru gătit, evenimentul se conceztrează pe reducerea risipei în privinţa hranei vegetale: „Ingrediente vor fi fructe și legume salvate de la aruncare, iar mâncarea e oferită în dar de organizatorii evenimentului. Membrii proiectului vor folosi fructe și legume inestetice sau care nu mai au șansa de a fi vândute în piețe, dar care sunt comestibile și perfect sănătoase”, arată organizatorii.

Participarea la Cina Comunitară este gratuită, dar se face pe bază de înscriere, locurile fiind limitate. Înscrierile se pot face online până miercuri, 23 noiembrie 2016: https://goo.gl/a1kSe2, anunţă organizatorii.


Evenimentul a ajuns la cea de-a două ediţie, va începe sâmbătă, de la ora 16, la Fabrica de Pensule. „Prima ediție a Cinei Comunitare a fost un real succes, am avut alături de noi, în urmă cu o lună, zeci de tineri interesați de risipa alimentară care ne-au cerut să mai organizăm astfel de întâlniri în care să gătim împreună și să discutăm despre modalități de reducere a risipei, cu atât mai mult acum, când sărbătorile de iarnă se apropie, iar risipa alimentară va fi cu atât mai mare. Practic, vom ieși acum din nou la colectat fructe și legume pe care mai apoi le vom găti împreună. Din păcate cantitatea de alimente care se aruncă zilnic e extrem de mare, așadar nu vom avea dificultăți în a procura materia primă", spun reprezentanții JCI Cluj.

Săptămâna de Reducere a Risipei

Începând de azi, luni şi până sâmbătă la Cluj au loc mai multe evenimente din cadrul Săptămânii Europene de Reducere a Risipei, iniţiată de Repair Café Cluj. Evenimentul „Clujul, un oraş fără risipă? Cum? Provocări şi oportunităţi la îndemâna cetăţeanului”, va avea loc astăzi, luni, între orele 18-20, la Librăria Bookstory, Bd. Eroilor, Nr. 6-8. Moderator va fi Dan Sânpetreanu, confondator Casa de Cultură Permanentă. Vor fi prezenţi Cosmin Briciu- Consultant de mediu (Blue Spot Consulting), Adi Dohotaru- activist, cercetător şi co-editor al volumului „Pata” (Editura EFES, 2016), Sandor Korosfoy- preşedinte Asociaţia Ecologistă Floare de Colţ şi Nicoleta Pop- doctorand în domeniul gestiunii deşeurilor ("Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului", UBB).

Ultimele Stiri
abonare newsletter