Actualitate

Să mergi până în pânzele albe? Chiar dacă vi se pare absurd, să ştiţi că E POSIBIL! - GALERIE FOTO

„A merge până în pânzele albe” are corespondent în realitate, cu toate că pentru unii oameni este doar o expresie rostită mecanic. Monitorul de Cluj vă spune cum puteți ajunge, la propriu, în „Pânzele Albe”.

Expresia „a merge până în pânzele albe” înseamnă a face tot posibilul să câștigi ceea ce-ți dorești, să faci absolut tot ce poți sau să mergi până la captăt.

Originea expresiei

Originea expresiei s-ar putea să fie din mitologia greacă. Când a plecat în căutarea Lânii de Aur, Iason, fiul regelui Aegeus, i-a promis tatălui său că la întoarcere, dacă va veni triumfător, va înlocui pânzele negre ale corabiei cu unele albe. În bucuria izbânzii a uitat și bătrânul rege, văzând în zare corabia Argos cu pânzele negre, a murit de supărare. De atunci pânzele albe sunt asociate cu un final.


O altă variantă a originii spune că expresia completă de la care a plecat totul are legătură cu pânza albă/giulgiul cu care se acoperă fața morților, deci până la moarte. Înainte pânzele se spălau la râu și se băteau cu o unealtă de lemn până deveneau albe, ceea ce implică un efort fizic susținut pentru a obține pânzele albe de unde și ideea de a face tot posibilul sau de a depune tot efortul necesar pentru a atinge scopul propus.

Unde sunt Pânzele Albe?

Ei bine, Pânzele Albe chiar există. Nu sunt pânze albe în înțelesul propriu al cuvintelor, ci este un club de vacanță din Republica Moldova aflat pe malul drept al lacului Ghidighici în orășelul Vatra. Turiştii se pot relaxa, să stea în piscină sau să stea la terasă.


Cum poți să ajungi în Pânzele Albe?

Conform Google Maps în Pânzele Albe poți să ajungi în aproximativ 8 ore și 30 de minute cu mașina pe ruta Cluj-Napoca – Reghin – Toplița – Târgu Neamț - Târgu Frumos – Lețcani – Petrești (R. Moldova) – Podul Lung (R. Moldova) – Bucovăț (R. Moldova) – iar apoi pe drumul 58 până la lacul Ghidighici.

O altă variantă mult mari rapidă este cea cu avionul. În doar 3 ore și 45 de minute puteți pleca de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj la Chișinău, iar de acolo până în Pânzele Albe mai aveți doar 30 de km. Îi faceţi cu mașina în aproximativ 50 de minute.

Ultimele Stiri
abonare newsletter