Actualitate

FOTO / VIDEO Jean Michel Jarre l-a "adus" pe Snowden la Cluj. Vârstnici şi copii, la concert

Jean Michel Jarre, “părintele muzicii electronice”, a susţinut un show antrenant vineri seară la Cluj, într-o Sală Polivalentă plină de spectatori. Una din piese a fost inspirată de Edward Snowden, ale cărui chip şi cuvinte au fost proiectate pe un ecran.

Artistul francez a anunţat de altfel "prezenţa" virtuală în show-ul său a lui Snowden, care a făcut furori în 2013 cu dezvăluiri privind activităţi de supraveghere folosite de guvernul american. De profesie administrator de sistem, lăudat de unii pentru curajul său, blamat de alţii ca trădător, Sowden trăieşte în prezent în Rusia, unde a primit azil politic. Câteva fraze rostite de IT-istul american într-un videoclip scurt au fost doar pretextul variaţiunilor muzicale compuse şi mixate de JMJ.

O altă “găseslniţă” a lui Jean Michel Jarre a fost reprezentată de ochelarii săi speciali, cu micro-cameră video pe ei, prin intermediul cărora spectatorii au putut urmări fiecare mişcare a muzicianului în timpul unei piese. Artistul legendar a salutat în română publicul din Cluj, mulţumindu-le oamenilor în aceeaşi limbă. Artistul legendar a salutat în română publicul din Cluj, mulţumindu-le oamenilor în aceeaşi limbă. “Mă bucur că sunt aici să vă împărtăşesc cel mai recent proiect al meu, dar şi piese de la începutul carierei. Vreau să petrecem o seară frumoasă”, le-a transmis artistul spectatorilor, de data aceasta în engleză.


Sala Polivalentă a fost plină, câteva mii de oameni fiind prezenţi la ambele inele de tribune; singurele zone neocupate au fost rândurile de scaune din lateralele învecinate scenei, compensate însă prin locurile amenajate pe parchetul sălii.  Cum era de aşteptat, mai ales că 200 de oameni au lucrat la pregătirea showului său, Jean Michel Jarre şi-a întregit spectacolul cu numeroase efecte vizuale, lasere şi efecte 3D.

La concert au fost prezente numeroase persoane de vârstă mijlocie, nostalgici după muzica lui Jean Michel Jarre, în vogă din anii ’70. Totuşi numeroşi tineri şi chiar copii şi-au făcut loc în audienţă. Chiar dacă se apropie de 70 de ani, artistul francez păstrează o apariţie tinerească, fizic şi ca prezenţă scenică, mişcându-se în permanenţă la pupitrul “maşinăriei” sale electronice instalate pe scenă.


“Electronica” este de altfel şi titlul celui mai recent album al său, prezentat şi la Cluj, în cadrul turneului de promovare început în octombrie. Oamenii din sală au putut asculta atât piese de pe acest album, cât şi melodii de pe albumele care l-au consacrat în anii ’70, Oxygene şi Equinoxe. Jean Michel Jarre a început în octombrie turneul mondial “Electronica”, intitulat după titlul unui album în două volume, cel mai recent fiind lansat în primăvara 2016. 

 

abonare newsletter