Actualitate

Emil Boc, abonat la DNA. Sinteza dosarelor în care apare numele fostului premier

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a fost citat joi la DNA Ploieşti în dosarul în care fostul lider liberal Vasile Blaga este urmărit penal. Procurorii anchetează modul în care a fost finanțat partidul pe care l-a condus în perioada 2009-2012. Acest caz este ultimul dintr-un lung şir de dosare în care fostul premier a dat cu subsemnatul la DNA în calitate de martor.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, dar și foștii miniștri ai Economiei, Adriean Videanu și Ion Ariton, s-au prezentat joi la sediul DNA Ploiești. Surse judiciare au declarat că foştii lideri ai PDL au fost citaţi ca martori de procurorii anticorupţie, pentru a da explicaţii în legătură cu modul în care a fost finanţată campania electorală derulată de acest partid în perioada 2009-2012, în acelaşi dosar în care Vasile Blaga este urmărit penal pentru trafic de influenţă.

Le-a povestit procurorilor ceea ce ştiau deja

Fostul premier Emil Boc a părăsit sediul DNA Ploieşti după mai mult de o oră de audieri în calitate de martor în dosarul în care Vasile Blaga este cercetat sub control judiciar pentru trafic de influenţă, el spunând că a răspuns la întrebări privind ”procedurile de organizare şi funcţionare din partid şi din guvern”.


”Am dat o scurtă declaraţie în calitate de martor şi am răspuns la întrebările organului de anchetă cu privire la procedurile de organizare şi funcţionare din partid şi din cadrul guvernului. Mai mult de atât nu pot să vă precizez”, a afirmat Emil Boc, la ieşirea de la DNA.

Primarul municipiului Cluj-Napoca a ajuns la sediul DNA Ploieşti în jurul orei 11.00, iar la intrare nu a dat amănunte cu privire la dosarul în care a fost citat, el spunând doar că a fost chemat ca martor.


La DNA Ploieşti au fost audiaţi timp de aproximativ două ore şi foştii miniştri ai Economiei Adriean Videanu şi Ion Ariton. La plecare, aceştia nu au făcut declaraţii jurnaliştilor.

Marţi, procurorii DNA Ploieşti au pus sechestru până la concurenţa sumei de 700.000 de euro pe averea fostul lider al PNL, Vasile Blaga, urmărit penal pentru trafic de influenţă. DNA a început urmărirea penală a lui Vasile Blaga pentru trafic de influenţă, după ce, potrivit procurorilor, ar fi primit suma de 700.000 de euro, din care 500.000 de euro de la fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan.


Hidroelectrica...

Anul trecut în luna noiembrie, fostul preşedinte al PDL Emil Boc s-a prezentat la DNA Bucureşti, unde a fost citat ca martor în dosarul în care Elena Udrea este cercetată pentru fapte de corupţie privind vânzarea unei vile din Eforie Sud şi un contract între Hidroelectrica şi o firmă.

În acelaşi dosar, au mai dat declaraţii la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), tot în calitate de martor, fostul preşedinte al PDL Vasile Blaga, deputatul PNL Ioan Oltean, fost vicepreşedinte şi secretar general al PDL, Anca Boagiu, fost prim-vicepreşedinte al PDL şi Adriean Videanu, fost preşedinte al PDL Bucureşti.


Potrivit procurorilor DNA, Elena Udrea ar fi primit mită de la un om de afaceri 3,8 milioane de dolari şi o creanţă de 900.000 de euro pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, în continuare, a contractului bilateral de vanzare - cumparare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA.

Microsoft...

În luna ianuarie 2016, Emil Boc şi Vasile Blaga au fost citaţi la DNA în dosarul șpăgii Microsoft. Cei doi lideri PDL au fost citați de procurori pentru a se prezenta la audieri după ce fostul ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu a dezvăluit procurorilor că ar fi dat lunar, 300.000 de euro lui Emil Boc, dar și bani la PDL pentru campania electorală a lui Traian Băsescu.


La acea vreme, primarul Emil Boc respingea acuzațiile lui Sandu: “Resping categoric asemenea afirmaţii, dacă au fost făcute, nu am nicio legătură cu ele şi fac precizarea că, în calitate de prim-ministru, cu ocazia remanierii guvernamentale, l-am remaniat pe Gabriel Sandu din funcţia de ministru al Comunicaţiilor. Din acest punct de vedere, dacă ai fi primit bani de la cineva pentru partid, cum l-ai fi remaniat? Nu înţeleg în ce context şi de ce a fost făcută o astfel de afirmaţie. Ce pot să certific este că nu are niciun fel de suport real”, spunea Boc.

Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, de luare de mită şi spălare de bani.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Totodată, potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

ANRP...

Două luni mai târziu, Boc era din nou citat la DNA Bucureşti în calitate de martor în dosarul ANRP. La ieşire, primarul de Cluj a precizat că a fost citat în calitate de martor pentru a da declaraţii într-un dosar în care există suspiciune de corupţie privind retrocedări ilegale făcute de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).

"Declaraţia de martor a vizat procedura de organizare şi funcţionare a Guvernului în baza Legii 90/2001. Am prezentat aspecte şi detalii care vizează modul de funcţionare a Guvernului, relaţia Guvernului cu ministerele de resort şi procedurile de desemnare în diverse comitete, comisii interministeriale în care ministerele, respectiv Guvernul are reprezentanţi", spunea la acea dată primarul Clujului.

Gala Bute

Anul trecut, Elena Udrea declara la ÎCCJ că va solicita să fie audiaţi ca martori, în dosarul său, fostul premier Emil Boc şi fostul ministru Cătălin Predoiu, care să dea detalii despre aprobarea unei HG privind implicarea ministerului Turismului în promovarea României în cadrul Galei Bute. Elena Udrea a fost trimisă în judecată, în dosarul "Gala Bute", în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului omonim de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi respectiv de luare de mită în legătură cu finanţarea de către acelaşi minister a mai multor contracte.

Ultimele Stiri
abonare newsletter